АКТЬОРИ И ГРАЖДАНИ СЕ СЪБРАХА ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР В ПОДКРЕПА НА АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ

Автор: 5 GmediA 11:31, 2 март 2023
Източник: БГНЕС

Протестиращи се събраха пред Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен, предаде БГНЕС.

Актьорът Валери Йорданов каза, че е очаквал той също да бъде уволнен. "Продължавам да очаквам. Още миналата седмица г-н директорът беше внесъл към г-н министъра, изпълняващ длъжността, да бъде премахнат от тази длъжност. Това е да си измием ръцете", заяви той. "Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол – и на политици, и на управляващи, и извън обещания, и т.н., за което има факти", отбеляза актьорът. По думите му Велислава Кръстева, която доскоро беше пиар на Народния театър, има друго назначение и може би ще бъде народен представител. Йорданов обясни, че е разбрал от свои разплакани колеги, че Морфов е бил уволнен.

"Просто трябва да разберат политици и бизнес, че нямат право да се месят в сферата на изкуството и в сферата на културата", добави Йорданов.

Актьорът, съосновател и председател на Фондация "Аскеер" Милен Миланов каза: "Аз нямам никакви колебания и за мен не е въпрос на избор. Моят избор е направен в далечните ми юношески години, когато съм решил да стана актьор и оттогава имам преклонение към артиста. За мен Сашо Морфов е артист в цялата тази ситуация. Затова даже не бих казал, че това е избор между артиста и администратора." По думите му Александър Морфов няма да остане в историята на българския театър с това, което в момента се случва в Народния театър, а с изключително значимия си принос за българския театър.

"Мафията е и в Народния театър!", "Оставка!" и "Ще свалим Васил Василев!", скандираха протестиращите граждани.

Междувременно от Народния театър излязоха с позиция, в която се казва, че през последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ е бил подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въпреки това в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, “Хоро” на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия, заявяват от театъра.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра, подчертават от театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%