"СОВА ХАРИС": 53% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА 

Автор: 5 GmediA 11:44, 2 март 2023
Източник: 5GMedia

Основателят на социологическа агенция "Сова Харис" Васил Тончев гостува в студиото на ПИК TV.

 

Социологът разкрива подробности за проучването на "Сова Харис" по поръчка на ПИК за изборните нагласи на старта на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Може ли новата коалиция ПП-ДБ да обърне ГЕРБ? Има ли шанс за съставяне на редовно правителство и защо българите не одобряват идеята за следизборна коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ?

"Това утвърден стандарт за нашата страна. Мисля, че се постарахме да направим едно сериозно изследване в последния ден преди изборната кампания“, започна Васил Тончев, а водещият Цветан Фиков съобщи, че изследването е проведено между 1000 души в дните между 20 и 28 февруари.

Васил Тончев отбеляза, че от изследването става ясно, че само една институция стои на твърди позиции и това е президентството. Това, уточни той, е заради невъзможността да се сформират редовни кабинети. Трябва обаче да се прави разлика между личността на президента и президентската институция, изтъкна социологът.

"Има известно понижаване на рейтинга на президента, той влезе в остра конфронтация с някои водещи политици в страната. По традиция, президентът в България, още от времето на Желев и Стоянов, е с най-висок рейтинг“, коментира Васил Тончев.

"Ива Митева има своя експертен потенциал, как ще се преобърне в политическа подкрепа, предстои да видим. Формацията й прохожда. За нея и за Каримански смятам, че имат бъдеще като експерти, но трябва да намерят своята ракета носител. Сами едва ли биха могли да направят нещо. При Слави има преливане от образа на шоумен в политическия образ“, продължи Тончев, изброявайки рейтингите на отделните по-интересни политически личности.

И двете водещи политически формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ внушават, че са десни, с десни политики. Лявото не успя да кореспондира с потребностите на хората, подчерта дебело социологът.

"Виждаме, че 41,8% казват, че напълно са сигурни, че ще гласуват и даже вече знаят за кого. Това е повече като нагласа от предишните избори, когато общо гласуваха 39%. Върна се хартиената бюлетина. Смятам, че едно 100-150 000 души ще отидат повече до изборите“, коментира Тончев друга графика от проведеното изследване. 

Според Васил Тончев, в момента не се наблюдава феномен, както НДСВ през 2001 г. и или ГЕРБ през 2009 г., който да мотивира и катализира хората да излязат масово и да гласуват за него.

"Макар и с малко, ГЕРБ води пред обединението между ПП и ДБ. Обединението им се доближава до аритметичния сбор на ГЕРБ от предишните избори. При ГЕРБ има известно увеличение. Според мен, това е от излъчването на известна стабилност в ситуацията в момента. Мисля, че хората търсят сигурността. ГЕРБ излиза от тази изолация, в която беше като партия в някакво отношение“, посочи Тончев.

От изследването става ясно още и, че у левите избиратели, се наблюдава разочарование от БСП. Това пък дава шанс на новото обединение "Левицата“ да прескочи границата от 4%. “Това ще са явно първият и вторият избор у тези избиратели“, коментира той.

"“Възраждане“ успя много силно да се наложи в патриотичната ниша. Достигнаха до тези 10%, заеха почти цялата ниша - нещо, които не успяха да направят "Атака“ и ВМРО“, продължи Васил Тончев.

"Невинаги събирането на две формации дава двоен резултат“, заяви Тончев, коментирайки резултатите на ИТН и "Заедно“, които сборно дават 4%.

Той отчете като загуба за ИТН, че не е успяла да задържи в редиците си Ива Митева Йорданова-Рупчева и Любомир Каримански. 

Марката НДСВ значи нещо. Сами не биха могли да постигнат нищо, каза Васил Тончев, но допълни, че НДСВ биха могли да се прикрепят към някой по-голяма партия или коалиция.

"От намесата на американското правосъдие в нашата правна система, има емоционален заряд. И първите случаи, които бяха обявени, не доведоха до нещо съществено. По отношение на политическото представителство не се вижда някакво пряко отражение. Би могло да се отрази мобилизиращо на партиите, които са против това. Тепърва ще следим“, сподели повече за резултатите от въпроса дали списъкът "Магнитски“, би могъл да обърне изборния резултат.

"И двата електората, ако може да се направи стабилно управление виждаме, че стабилно мнозинство се обединят и застанат зад един политически субект. Хората не приемат тази идея като удачна, което значи, че който и да направи компромис, ще има след това електорални загуби. Всички очакваме обаче много силен натиск“, каза Васил Тончев, коментирайки възможността да има кабинет, съставен от коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП/ДБ.

Изследването показа още, че 53% са категорично против България да стане президентска република. "На мен лично това ми звучи популистки, това решение“, заяви Васил Тончев, коментирайки тези 53%, които са против смяна на системата.

Тагнато в: Сова Харис

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%