ЕС ОБЛЕКЧАВА ПРАВИЛАТА ЗА СУБСИДИИ ЗА ЗЕЛЕНИ ТЕХНОЛОГИИ

Автор: 5 GmediA 10:52, 10 март 2023
Източник: БГНЕС архив

Европейската комисия облекчи днес правилата за държавна помощ за екологични технологии, които спомагат за намаляване на въглеродните емисии, в опит да противодейства на заплахата за европейската промишленост от субсидиите в САЩ и Китай.

Комисията заяви, че новите правила ще се прилагат до края на 2025 г. и в „изключителни случаи“ ще позволят на държавите-членки да компенсират субсидиите, предоставяни в други страни, „когато съществува реален риск от пренасочване на инвестиции от Европа“.

Въпреки че не иска да предизвика надпревара за субсидии, ЕС се опасява, че предприятията ще бъдат изкушени от държавните помощи и по-ниските цени на енергията в Азия и Северна Америка и ще изберат да се преместят.

Миналата година Вашингтон прие впечатляващия Закон за намаляване на инфлацията (IRA), който предлага щедри предимства за американските купувачи на електромобили, ако "купуват американски".

Съобщението идва ден преди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон в петък, за да обсъдят няколко теми, включително трансатлантическите търговски търкания.

Брюксел се стреми към търговско споразумение със Съединените щати, което би позволило на ЕС да получи достъп до някои ползи от плана на президента на САЩ Джо Байдън за борба с климатичните промени.

В сряда германският автомобилопроизводител Volkswagen заяви, че ще "изчака и ще види" как ЕС ще реагира на IRA, преди да продължи с планирания завод за батерии в Източна Европа.

ЕС се надява, че новите мерки ще подкрепят инвестициите в технологии като батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, улавяне и съхранение на въглерод, както и в производството и рециклирането на свързани с тях важни суровини.

Облекчаването на правилата за субсидиране обаче не се радва на единодушна подкрепа в столиците на ЕС.

Комисията работи по отговора на фона на разногласията между държавите-членки относно това как най-добре да се защитят европейските предприятия и опасенията от предизвикване на търговска война.

Някои страни, включително Франция, подкрепят разширяването на държавната помощ, но според други тя помага само на държавите с дълбоки джобове и рискува да фрагментира единния пазар.

Ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер настоя в изявление, че новите правила са "пропорционални, целенасочени и временни".

На Германия и Франция се падат, съответно, 53 и 24% от държавната помощ, за която Брюксел е уведомен от март 2022 г. насам, когато правилата бяха облекчени след войната в Украйна.

Тагнато в: фотоволтаици

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 9

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
8 гласували / 88.89%
Не
1 гласували / 11.11%
Не ме интересува
0 гласували / 0%