АКТЬОРИ И РЕЖИСЬОРИ СЪЗДАДОХА "ДВИЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА". ГОТВЯТ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ НА 16 МАРТ 

Автор: 5 GmediA 12:33, 13 март 2023
Източник: БГНЕС

Поводът, който ни събра, беше продължаващата разруха в националната институция Народен театър. Продължаваме да искаме оставката на директора на театъра Васил Василев, и в същото време настояваме цялата тази драматична история да не бъде свеждана само до лични конфликти. Ние търсим по-дълбоки причини за онова, което се случва пред очите ни, което никак не ни харесва, и имаме волята и силата да го променяме.

Това заяви проф. дфн Георги Каприев по време на пресконференция за кризата в Народния театър.

Актрисата Албена Колева посочи, че се оказало, че когато директор спечели конкурс, той става едноличен собственик на театъра. Тя подчерта, че театрите в България не са в добро състояние и посочи, че тези конкурси са причината за това. По думите й Васил Василев е направил така, че конфликтът да излезе извън пределите на театъра. “Пропастта, която се отваря в театъра, става все по-голяма”, отбеляза Колева и добави, че краят на този конфликт не може да дойде с уволнението на Александър Морфов, а напротив - с оставката на Васил Василев. “Театърът се случва в свободната на духа на едни хора. В театъра трябва да влезеш с атмосфера. Атмосферата беше разрушена с едни записи, които излязоха. Да уволниш някой режисьор по Кодекса на труда, защото не е бил на работа два дни, е абсурдно”, категорична е тя.
Камен Донев призова всички да вземат отношение. “С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват”, обясни той. Донев призова за разговор и градивен дух. “Законът е нещо много хубаво и е стожерът на едно общество, но идва такъв момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално отношение”, подчерта той.

Лилия Абаджиева е категорична, че е крайно време да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към разпад. Тя каза, че е необходим широк дебат за конструиране на промени. “Има битка, от която не бива да се отказваме. Ние много добре знаем, че носим етическа отговорност за философията на живота. Този морален катаклизъм, който предизвика тази пресконференция, е резултат от дълбоки процеси”, посочи тя и допълни, че трябва да има нов закон за сценичните изкуства.

“Смятаме, че се провеждат мерки и санкции, характерни за по-далечни времена”, коментира още Абаджиева.

Костадин Бонев заяви: “Културата, изкуството е неразривно свързано с нравствеността на всяко едно общество. Решението на днешния ден е посочено от Гео Милев, където той казва, че хората, занимаващи се с изкуство, трябва да бъдат автономни“, коментира Бонев и допълни, че трябва да "се борим за деполитизация във всички министерства".

“Движение за култура” се структурира в момента. Взривът дойде от скандалът в Народния театър, който за нас не е личен конфликт. Ние продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Искаме да инициираме законодателни промени във всички етапи на всички нива, заяви проф. дфн Георги Каприев. “Тази тапа, която Морфов отвори, показа бездна от проблеми. Липсва законодателство, липсва адекватно законодателство. Това отваря възможности за една кризисна ситуация”, добави той.

Актьорът Валери Йорданов обясни, че от идването на Васил Василев като директор на Народния театър са напуснали 30 души. Той подчерта, че един от основните проблеми е това, че Василев не е дал отчет на министъра. По думите му в театъра има назначения на хора, които не са специалисти. “На 16 март ще има голям протест”, съобщи Йорданов./БГНЕС

Тагнато в: Народен театър

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
11 гласували / 78.57%
Не
2 гласували / 14.29%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 7.14%