СЪРБИЯ И КОСОВО ПОСТИГНАХА „НЯКАКВА СДЕЛКА“ В ОХРИД, НО НЕ ОКОНЧАТЕЛНА

Автор: 5 GmediA 09:50, 19 март 2023
Източник: ЕПА архив

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Косово и Сърбия са постигнали напредък на подкрепена от Запада среща за нормализиране на връзките в събота в Охрид, Северна Македония, съобщи "Ройтерс". На преговорите, продължили 12 часа, присъства и върховния представител на Европейския съюз във външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. "Постигнахме съгласие по някои точки, не по всички. Това не е окончателната сделка", каза Вучич.

Косовския премиер Албин Курти по-късно обвини Вучич, че Косово искало да подпише анекс, изготвен на срещата към вече съществуващо (но също неподписано) споразумение, но сръбският лидер не пожелал да направи това.

Припомняме, че нов кръг от преговори между премиера на Косово Албин Курти, президента на Сърбия Александър Вучич и представители на Европейския съюз (ЕС) за сделка между Белград и Прищина продължи през нощта в събота срещу неделя без видим напредък.

Двамата лидери проведоха отделни срещи с ръководителя на ЕС по външната политика Жозеп Борел преди тристранната среща в Северна Македония.

След срещата беше насрочена пресконференция, но тъй като разговорите продължиха през нощта, не беше ясно кога ще се състои.

Преди срещата Вучич беше по-скоро скептичен и настоя, че не планира да подписва нищо.

Тагнато в: Сърбия и Косово

Последни новини

Общо гласували: 121

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
97 гласували / 80.17%
Ще гласувам с машина
18 гласували / 14.88%
Няма да гласувам
6 гласували / 4.96%