СИМЕОН ДЯНКОВ: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 25 ГОДИНИ ИМАМЕ ТОЛКОВА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА

Автор: 5 GmediA 11:49, 19 март 2023
Източник: Нова ТВ

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви в ефира на Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. Той допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

Идеята за данък "Свръхпечалба" е популизъм и няма как да стане, коментира още Дянков. Той е категоричен, че риск за валутния борд няма, но се отдалечаваме все повече от еврозоната, а двуцифрената инфлация в страната ще остане поне до есента.

Тагнато в: Симеон Дянков

Последни новини

Общо гласували: 121

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
97 гласували / 80.17%
Ще гласувам с машина
18 гласували / 14.88%
Няма да гласувам
6 гласували / 4.96%