ОТНОВО МНОГОХИЛЯДНИ ПРОТЕСТИ В ИЗРАЕЛ СРЕЩУ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА НЕТАНЯХУ

Автор: 5 GmediA 10:52, 16 април 2023
Източник: ЕПА архив

Израелските демонстрации срещу плана на правителството за основен ремонт на съдебната система продължиха в събота, въпреки решението на премиера Бенямин Нетаняху да спре спорните предложения, съобщи АП.

Десетки хиляди хора участваха в основния протест, проведен в централния град Тел Авив, докато по-малки демонстрации се проведоха в цялата страна.

Организаторите на протеста, които провеждат тези седмични протести повече от три месеца, имат за цел да запазят инерцията и да увеличат натиска върху Нетаняху и неговото правителство, докато предложените промени не бъдат отменени.

Нетаняху спря плановете за основен ремонт през март, заявявайки, че иска да избегне гражданска война. Планът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, и неговите съюзници в най-твърдото дясно правителство на Израел, последната дума при назначаването на националните съдии. Това също така ще даде на парламента, който е контролиран от неговите съюзници, власт да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Противниците казват, че това ще унищожи система от проверки и баланси чрез концентриране на властта в ръцете на Нетаняху и неговите съюзници в парламента. Те също така казват, че Нетаняху е в конфликт на интереси в момент, когато е съден.

Припомняме, че заради последната вълна на насилие с палестинците, Нетаняху дори отмени уволнението на военния министър - известен критик на съдебната реформа.

Последни новини

Общо гласували: 41

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 60.98%
Ваня Григорова
7 гласували / 17.07%
Радостин Василев
7 гласували / 17.07%