ЗАБРАНЯВАТ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ПРАСЕТА И КРАВИ ЗА ЛИЧНИ НУЖДИ

Автор: 5 GmediA 07:49, 12 юни 2019

Държавата забранява да гледаме в двора си за лични нужди повече от определен брой крави, прасета, овце и кози с промяна в наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Поправките бяха представени по време на Консултативния съвет по животновъдство в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), съобщава „Агро новините“.

Ако досега хората можеха да отглеждат пет свине за угояване, с предложените промени от Дирекция “Животновъдство” в МЗХГ техният брой се намалява на три. В това число не влизат свинете майки и некастрираните нерези. За да гледа стопанинът повече прасета, трябва да влезе в новата категория “фамилна ферма”. Тя е за свинарник, в който са въведени мерки за биосигурност, и в който се отглеждат до 15 възрастни свине и приплодите им, но не повече от общо 200 свине.

За биволи и крави ограничението е до три животни и приплодите им до двегодишна възраст, но не повече от 9 животни общо. Таванът за овцете и козите е 10 бр. с приплодите до 12-месечна възраст, но не повече от 30 броя общо. Стопаните ще трябва да се съобразят с новите правила в четиримесечен срок от влизане в сила на наредбата.

Повече за изискванията в новата наредба вижте ТУК.Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%