ДЕЛЯН ДОБРЕВ: ПП НЕ БИВА ДА СЕ ДОКОПВАТ ПОВЕЧЕ ДО ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ ИМ ГИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ

Автор: 5 GmediA 14:22, 23 април 2023
Източник: БНТ архив

"Промяната" в последните 2 години "поръчваха, ядоха и пиха" и сега изведнъж дойде сметката от Министерството на финансите. Сега те първо се опитват да намерят грешка в тази сметка, което няма да се случи. В последствие като видят, че сметката е правилна, ще започнат да се скатават", заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той се обяви срещу кабинет с "Продължаваме промяната" като уточни, че това е личната му позиция: "Не мисля, че най-добрата комбинация е между първите, особено ако втората сила - "Промяната", иска отново да управлява бюджета на държавата. Всъщност те ни докараха до тази ситуация. Ако ще се прави коалиция между първите двама, за да управлява "Промяната" отново по безобразния начин, по който го прави през последните 2 години, по-добре, моето лично мнение, е да няма такава коалиция. По-добре отново да отидем на избори, отколкото да позволим на тези "шарлатани" отново да правят експерименти с бюджета. Защото тези експерименти накрая ги плащаме всички".

"В последните 37 години от началото на тегленето на кредити от България, средно сме теглили по 1 млрд. на година. Сега заради "шарлатаните" взимаме по 13 млрд. лева - 13 пъти повече дълг теглим на година заради тези експерименти", подчерта още депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че официалната позиция на партията е да направи всичко възможно, за да се случи коалиция между първите две сили в парламента, защото това би било стабилно мнозинство, което би могло да извади държавата от кризата. Ако те не приемат създаването на такова стабилно мнозинство с първия мандат, не виждам как биха могли да очакват някаква подкрепа от нас за втория мандат, добави Добрев. Според него не е възможен и вариант, в който ПП-ДБ предложат формат на правителство, в който да няма политически фигури, и ГЕРБ да го подкрепи.

Според него дори да има коалиционно правителство, ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет: "Тази сметка, която я получихме от Министерството на финансите, ще ни се стори като детска игра в сравнение с това, което ще се случва оттук нататък".

За ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е тази, която МФ предполага. "Първо трябва да видим този бюджет. Ако наистина дефицитът е 6,4%, това означава, че трябва да забравим за еврозоната и трябва да започнем да се притесняваме за финансовата стабилност на държавата. Всеки дефицит над 3% означава дългова спирала, теглене на десетки милиарди нови задължения за държавата и означава гръцки сценарий", коментира Добрев в предаването "Неделя 150". И продължи:

 "Ако не се предприемат никакви действия, наистина има опасност за финансите на държавата и за гръцки сценарий. Ако се предприемат действия, може и да се спаси положението. Лошото е, че тези, които доведоха държавата до тази ситуация, сега сякаш се скриха и избягват да коментират".

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%