ГДБОП ПОДГОТВЯ ОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ? ТЕ ЩЕ ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ПРЕМИЕРА

Автор: 5 GmediA 11:33, 12 юни 2019
Източник: 5gmedia

На специална пресконференция вчера изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ Валентин Георгиев и правният съветник на сдружението адв. Емил Василев алармираха за започнали репресии срещу техни членове. Същите са инспирирани от сдружение „Терапро“, зад което стоят някои от големите телевизии и сателитните оператори.

5GMedia научи, че от „Клуб 2000“ са се снабдили с автентични документи, адресирани до ГДБОП и НАП, от които е видно, че „Терапро“ е съставяло по свое усмотрение „черни“ списъци с кабелни оператори, за които са твърдели, че нарушават данъчното законодателство и авторското право.

На журналистите бе раздадено влязло в сила решение на Върховния административен съд, с което отношенията между „Терапро“ и ГДБОП са обявени за незаконни, а върховните магистрати изразяват учудване поради каква причина и на какво основание антимафиотите изпълняват разпореждания на частни лица.

Междувременно в парламента наскоро бе прието отново под натиска на „Терапро“ изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, което изцяло също е насочено срещу кабелните оператори. По силата на приетите изменения те ще бъдат подложени на непрекъснат дистанционен мониторинг за установяване на наличните в кабелните им мрежи телевизионни програми. Според „Клуб 2000“ той ще бъде напълно неефективен, тъй като на контрол ще бъде подложена светлата част от сектора на разпространение на телевизионни програми, докато истинският сив сектор ще остане незасегнат.

„През последния месец се забелязва друга тревожна тенденция - служители на ГДБОП обикалят офиси на кабелни оператори в различни населени места. Представят се за бъдещи клиенти и тайно правят снимки на помещенията и техниката в офисите на фирмите. Очевидно ГДБОП подготвя акция срещу кабелни оператори и събира информация за местата, на които е инсталирана техниката им“, сподели Валентин Георгиев. Той вижда реална заплаха за това техниката на малките кабелни оператори да бъде иззета и така да бъдат ликвидирани. „Ефектът от затварянето на малките и средни оператори ще бъде влошаване на конкурентната среда. Монополизирането на пазара не е в интерес на гражданите, които в този случай ще чуват само това, което шепа хора са решили”, категоричен е Валентин Георгиев. Малките населени места са застрашени от това да нямат интернет, тъй като само кабелните оператори доставят там тази услуга.

За останалите потребители ще последва рязко увеличаване на цената на услугите „Платена телевизия“ и „Интернет“.

В резултата на компроматните атаки на „Терапро“ са последвали проверки на ГДБОП и на НАП по отношение на напълно изрядни кабелни оператори , които са на пазара от 25 години.

Нарушения не са били открити. В същото време ГДБОП и останалите държавни органи отказват да видят къде е истинското пиратство и сив сектор, а те са в незаконния бизнес с разпространение на IPTV-боксове, внос от Китай. Срещу еднократно заплащане на незначителна сума ползвателите на тази незаконна услуга получават неограничен достъп във времето до стотици телевизионни програми.

Лицата, които реализират и печелят от този незаконен бизнес никога не са заплащали авторски и сродни права на телевизионните организации. Този черен сегмент се оценява на най-малко 10% от пазара на кабелни услуги и непрекъснато нараства. Логично е усилията на държавата да са насочени към регулация и контрол на този напълно нелегален пазар, а не към кабелните оператори, които са проверявани многократно от НАП, ГДБОП, КРС, СЕМ, Министерство на културата и прокуратурата, смятат от сдружението на кабелните оператори.

„Клуб 2000“ възнамерява да сезира Главния прокурор за корупционни практики в отношенията между „Терапро“ и ГДБОП , а така също да потърси среща с премиера, който очевидно е въведен в заблуждение относно действителните проблеми на сектора. Не изключват възможността дори да стигнат до Брюксел.

Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“ ще настоява телевизиите да обявяват публично цените, на които продават съдържанието си. Това би довело до изсветляване на пазара и ще внесе успокоение в сектора и прекратяване на практиките на нелоялна конкуренция с дъмпингови цени.

 

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%