“БИГ БРАДЪР” Е ПОДСУШВАЛ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ 2018 Г. ПРИ ПО-ЗАНИЖЕН КОНТРОЛ

Автор: 5 GmediA 09:03, 14 юни 2019

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е проверило над 100 сигнала през 2018 г., но не е установило нито един случай на незаконно подслушване. Това е основното заключение в оповестения преди ден доклад на институцията за дейността ѝ през миналата година, съобщи „Свободна Европа“.

Какво обаче се крие зад тази положителна констатация? Не стои ли зад нея бездействие на основния разследващ орган?

Съмненията идват от факта, че непосредствено преди изтичането на мандата му в края на миналата година, бившият председател на Бюрото Бойко Рашков нееднократно предупреди, че работата на органа на практика е била блокирана от нежеланието на останалите трима членове в него да извършват реални проверки. Става въпрос за Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов.

В подкрепа на това свое твърдение той предостави на депутатите от парламентарната комисия за контрол на службите кадрови справки за работата на тримата през целия им мандат.

Според справките 85% от структурите, използващи СРС, са непроверени през 2018 г.

Именно в София се намират структурите, които искат, разрешават и използват най-много специални разузнавателни средства на фона на цялата страна. Това са специализираните прокуратура и съд, както и централните звена на МВР, ДАНС и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО).

Друг факт, будещ съмнение е, че службите подслушват повече, а съдът им отказва по-рядко.

Според официалните данни в доклада на Бюрото през 2018 г. са отчетени 114 повече искания, 285 повече разрешения и 170 по-малко отказа за СРС.

Тоест, прокуратурата и службите са искали да подслушват повече, съдът по-често им е разрешавал да го правят, а междувременно контролиращият ги орган не е извършил комплексни проверки в около 85% от структурите, занимаващи се с тази дейност. И накрая констатира, че незаконно подслушване, на практика, няма.

Трето - настоящият състав на Бюрото не покрива стандарта на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), според който членовете на ключовия орган трябва да имат квалификация, „равна на квалификацията на върховен съдия“, пише „Свободна Европа“.
Активността на Бюрото води и до конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, чийто пик бе безпрецедентното отменане на достъпа до секретна информация на бившия зам.-председател на Бюрото Георги Гатев. Именно след неговото отстраняване, членовете в контролния орган останаха четирима и дейността му, по думите на Рашков, бе блокирана от Огнян Стоичков (номиниран от „Атака“), Илия Ганев (БСП) и Огнян Атанасов (ГЕРБ), получили след това нови 5-годипни мандати.

За заместник-председател на Бюрото е избран Илко Желязков, бивш кадър на службите, номиниран за поста от ДПС. Освен като бивш разузнавач и инспектор, занимаващ се с „оперативна дейност“, както е посочено в биографията му, Желязков има впечатляващ успех по върховете на българската енергетика.

„Каква правна подготовка има един енергетик за тази работа, и то на позиция зам.-председател на бюрото?“, пита тогава Бойко Рашков пред „Капитал“.

Кандидатът на ДПС работи в Държавна сигурност от 1981 г. до нейното разформироване, а през 2007 г. става шеф на дирекция „Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка“ в държавния резерв. Същевременно през 2007 г. държавният резерв бе в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите и настоящ депутат от ДПС – Делян Пеевски. За връзката между Желязков и Пеевски свидетелстват множество неофициални източници, като през годините той си спечелва и медийното прозвище „лейтенанта на Пеевски“, посочва „Свободна Европа“.

 

 

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%