ДЕЛЯН ДОБРЕВ ЗА ПП-ДБ: АКО ИСКАТ КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА ТРЯБВА ДА ИЗБЕРАТ КАБИНЕТ „ГАБРИЕЛ“

Автор: 5 GmediA 12:42, 21 май 2023
Източник: bTV

„Не мога да ви кажа кои ще са министрите в проектокабинета на Мария Габриел, мога да ви кажа кои няма да са, какъв ще е профилът на министрите - експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред БТВ.

Аз няма да съм част от този кабинет. Вероятно нито един министър, който е бил министър по времето на ГЕРБ, няма да е сега предложен в кабинета "Габриел", за да направим опит този кабинет да получи по-широка подкрепа извън ДПС и ИТН. Експертите в кабинета ще бъдат експерти, излъчени от трите партии, заявили подкрепа за кабинет "Габриел", посочи Добрев. 

Разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ с министър-председател Мария Габриел по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на "Има такъв народ", разкри Добрев.

"Предполагам, че ДПС ще имат трима-четирима, пет министри най-много, докато ИТН ще имат да кажем двама, защото групата им е най-малка. От 20 министри между 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на коалиционните партньори. Те не са и коалиционни партньори, защото няма коалиция, а на подкрепящите партии", каза той.

Добрев отказа обаче да коментира конкретни имена на министри и както лидера си Бойко Борисов преди дни призова - по такива въпроси може да отговаря единствено Мария Габриел. Не коментира и коя партия кои ресори ще вземе - зависило от това, коя политическа сила къде има силни експерти.

Ако няма правителство и парламентът приеме бюджет, дефицитът ще стане 10-12%. Ще станем рекордьори по дефицит в Европа, коментира още депутатът от ГЕБР - СДС.

Има един елегантен начин да бъде избрано това правителство - ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел - просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет, подчерта Добрев.

Разговорът на Десислава Атанасова с Иван Гешев е бил чисто служебен, доколкото разбирам. Виждате че симбиоза ГЕРБ - прокуратура няма, каза още Добрев. Не вярвам, че ще се потвърдят слуховете, че ще се искат имунитети, каза той.

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%