ГЕРБ: ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ СВАЛЯНЕТО НА ИМУНИТЕТИ НА ДЕПУТАТИ В ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

Автор: 5 GmediA 10:33, 24 май 2023
"Решението на ръководството на ГЕРБ и на парламентарната група е по никакъв начин да не се съгласяваме със свалянето на имунитети на народни представители в това Народно събрание, от която и да е парламентарна група, докато текат обсъжданията и процеса по правосъдната реформа, включително и конституционните промени, които се обсъждат в момента.
Това е опит да бъде разбито мнозинството в Народното събрание, което е готово да извърши съдебна реформа". Това обявиха снощи от ГЕРБ на извънредна пресконференция, след като стана ясно, че прокуратурата иска имунитета на депутата Делян Добрев по вече прекратено дело. 

Даниел Митов обяви във вторник следобед, че ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на имунитета не само на Делян Добрев, но и на всеки останал депутат, независимо от чия пария е.

"Прокуратурата е репресивен орган, натискаха ни и тези, което не се поддадохме, ни повдигнаха демо. Това дело (за АЕЦ "Белене") стоя на трупчета, в нечие чекмедже, девет години. Прокуратурата е един репресивен орган и тя трябва да се разчисти, защото иначе политиците ще сме подвластни на прокурорите", заяви самият Делян Добрев.

"Всяко лято като тръгна на почивка и ме викат на разпит. Миналата година излезе постановление за прекратяване на това дело. 20 страници постановление за прекратяване и днес това прекратено дело се възобновява, защото няма друго и не може да измислят друго и сега възобновяват тази манджа, за да ме тормозят. И се сещат да направят това дни след като главният прокурор обяви, че започва да ни тормози и ни обяви за политически боклук", допълни бившият енергиен министър.

"Случващото се е още един аргумент, че пътят, по който сме поели, е правилен и трябва да бъде извървян до края", коментира Томислав Дончев. "Институтът на депутатския имунитет винаги е бил критикуван, но днес сме в ситуация, която показва, че замисълът на създателите му работи. Не може да допуснем всички, на които една реформа не им харесва, да използват подобни методи", заяви Томислав Дончев.

"При искане на чийто да е депутатски имунитет ще гласуваме против, защото днес е Делян, утре ще е Кирил. Това е опит мнозинството за съдебна реформа да бъде превърнато в малцинство. Няма да допуснем това. Задължително е правна комисия да се занимае с проблема с възобновяването на прекратени производство. В нашите ръце бъде решен проблемът с вечния обвиняем и то не заради Делян", каза още Дончев.

"За пореден път се опитва да се влияе върху решението на Народното събрание и когато има консенсус за реформа, си използват делата на трупчета, за да се отклонява България от пътя ѝ на европейско развитие", допълни Деница Сачева. Тя също декларира, че ГЕРБ няма да подкрепи свялането на ничий депутатски имунитет и "когато наши колеги са привиквани на разпит, ще се явяваме всички".

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%