СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ПОДРЕДИХА ЛИ СЕ РУМЕН РАДЕВ И ИВАН ГЕШЕВ ЕДИН ДО ДРУГ?

Автор: 5 GmediA 12:32, 25 май 2023
Източник: Труд

Георги Чолаков държи ключа към мнозинството във Висшия съдебен съвет, твърди депутат от “Демократична България”, пожелал анонимност.

До скоро се предполагаше, че председателят на Върховния административен съд е подкрепян от депутата от ДПС Делян Пеевски. Сега, обаче, бил минал на страната на президента Румен Радев, който стои и зад гърба на Иван Гешев.

Главният прокурор наистина се държи самоуверено и агресивно, като неизбежен победител във войната с парламента.

Възможно ли е президентът да наложи вето на закона “Зарков” (“АнтиГешев”) попитах, все пак негов автор е служебният му министър на правосъдието? “Да, напълно е възможно!”, отговори ми депутат от “Продължаваме промяната”.
“Не виждате ли как президентът обхваща цялата власт в България?!” Според него, Иван Демерджиев ще се кандидатира за кмет на Пловдив, а Иван Шишков - за кмет на София. И двамата служебни министри ще бъдат издигнати от Инициативни комитети.

Това е идея на президентските съветници още от първия мандат - приближени на президента Румен Радев да се кандидатират за кметове на големите градове, впоследствие те да станата гръбнак за създаване на платформа за президентска партия.

Според народни представители от “Да, България”: падат закани, лозунги, червени линии, враждѝ … нищо вече не е същото; всичко се променя с часове, заради действията на Иван Гешев.

Още на 12 април, при откриването на 49-парламент, предсказах война: парламентът срещу президента. Да, така е. Откакто до Румен Радев се нареди Иван Гешев - това всичко променѝ.

Засега кабинетът “Денков-Габриел” изглежда като единствена преграда пред лавината от депутатски имунитети, за които се говори в Съдебната палата. Това е “времеубежището”, необходимо преди всичко на Бойко Борисов и Кирил Петков.

В търсене на конституционно мнозинство за съдебна реформа, която да обезсили всесилния главен прокурор - това е следващата стъпка, ако редовното правителство с втория мандат бъде гласувано.

Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%