ДЕПУТАТИТЕ СЕ ЗАЕМАТ ОКОНЧАТЕЛНО С ПРИЕМАНЕТО НА МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР 

Автор: 5 GmediA 13:05, 26 май 2023
Източник: 5GMedia

Депутатите промениха дневния си ред и решиха да се заемат с окончателното приемане на поправките, въвеждащи механизъм за контрол и разследване на главния прокурор.

Предложението за влизане като точка от дневния ред на промените в Наказателно-процесуалния кодекс беше направено от председателя на народното събрание Росен Желязков. Срещу него възразиха от БСП, които при гласуване бяха подкрепени от "Възраждане", но гласовете им не бяха достатъчни. 

Беше прието и предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заседанието да бъде удължено до окончателното приемане на законопроекта.

В четвъртък депутатите от Правната комисия одобриха въвеждането на механизъм за контрол и разследване над главния прокурор. Настоящият главен прокурор Иван Гешев дойде за началото на заседанието и направи обръщение към народните представители, в което декларира, че ще довърши мандата си и ще се противопостави и на предпоставеното решение.

Комисията одобри намаляване на кворума, необходим за назначаване, но и освобождаване на главния прокурор от 13 на 17 гласа на пленума на ВСС. Това ще важи и за председателите на ВАС и на ВКС. За тях се премахва така нареченото "двойно мнозинство", тоест необходимостта решението да бъде одобрено от Съдийската колегия на ВСС.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ възрази на това предложение. 

Източник: БНР

Последни новини

Общо гласували: 73

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ДОГОВОРКАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС?
Категорично не
61 гласували / 83.56%
Да
12 гласували / 16.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%