ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ В АНКАРА: БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА ДОСТЪП ДО ВСИЧКИ ТУРСКИ ТЕРМИНАЛИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ

Автор: 5 GmediA 18:27, 3 юни 2023
Източник: Пресслужбата на президента

"Турция е най-големият търговски и икономически партньор на България, извън Европейския съюз. В днешната сложна геополитическа обстановка, ролята на Турция осезаемо нараства", това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Турция за церемонията по стъпване в длъжност на президента Ердоган.

"Заедно с президента Ердоган успяхме да постигнем осезаем напредък във важни области в нашите двустранни отношения", изтъкна Радев.

"Страната ни сключва споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ при газопреносната мрежа на страната и то за 13 години с резервиран капацитет от милиард и половина куб.м. газ на година", заяви президентът.

Радев съобщи, че с Ердоган са изградили отношения на доверие и приятелство.

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин.  Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", допълни той.

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета", смята Радев. Президентът допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.

По отношение на присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция, Радев заяви, че той е уважаван в нашата съседка, както като творец, така и политик. "Никога не съм делял хората по политическа принадлежност, работя еднакво с всички", обясни президентът.

Радев коментира и политическата ситуация у нас.  „Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори. Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Турция за церемонията по стъпване в длъжност на президента Ердоган.

 

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
6 гласували / 100%
Васил Терзиев
0 гласували / 0%
Карлос Контрера
0 гласували / 0%