ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: МОРСКАТА ВОДА ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ Е БЕЗОПАСНА ЗА КЪПАНЕ

Автор: 5 GmediA 10:04, 19 юни 2023

Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с притесненията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира "Нова Каховка" в Черно море.

Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Няма данни за замърсяване и в съседна Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода.

"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не същуствува. Сега, ако някой искате да даде гаранции, че следващата година всичко ще е наред, няма как да бъдат дадени, но пак казвам - в момента няма никакъв проблем с водите за къпане. Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие.

Аз не очаквам, че чисто микробиологично - това , за което ние отговаряме, би се появило нещо или би било първо. Напротив, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата. Но риска при тези предмети не е голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане", каза доц. Кунчев.

Към момента ограничения за къпане в морската вода заради изливането на водите от Нова Каховка има обявени единствено за Одеския залив.

"Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самоочистване, така че аз лично не очаквам проблеми, но затова се вземат проби - ако има нещо, да вземем мерки", каза Кунчев.

През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание освен на морската вода, и на хигиената в детските лагери.

"Не е невъзможно да хванете нещо от водата, но аз в 40-годишната си практика на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразяват се най-вече от храната или от лоша хигиена. Децата са най-уязвими, не случайно контролираме специално зелените училища, лагерите, които се организират", каза доц. Кунчев.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%