РУМЪНИЯ НА БУНТ: СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ ИЗЛЯЗОХА НА СТАЧКА СРЕЩУ ИЗВЪНРЕДНАТА СУПЕР ПРОКУРАТУРА

Автор: 5Gmedia , 15:30, 22 февруари 2019

Днес, в осемте най-големи градове на Румъния, съдиите и прокурорите излязоха  в стачка-протест, което практически спря съдопроизводството в северната ни съседка. Това съобщи в специално интервю за 5gmedia журналистът и преводач Владимир Береану, който е и анализатор на политическите процеси в Румъния. Причината е, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер въведе чрез извънреден указ на правителството структурата Супер прокуратура.

„Вероятно примерът го е взел от България – с въвеждането на специализирани съдилища и спец прокуратура“, посочи иронично Береану и допълни:  „По коментари на всички медии в Румъния, подобно нещо не е правил и Николай Чаушеско…“.

5gmedia: Каква ще бъде ролята на тази Супер прокуратура?

Владимир Береану: Тази Супер прокуратура има правото да разследва абсолютно всички и всичко, включително главната прокуратура, прокуратура  Антикорупция, както и всеки съдия в Румъния. Тази Супер прокуратура иззе от прокуратура Антикорупция всички дела срещу Ливиу Драгня, председател на Социалдемократическата партия и човека, който властва Румъния..Така, в Румъния реално се подчинява цялата съдебна система на Драгня и Пладер….

Тази прокуратура има наглостта да започне разследване срещу Франс Тимерманс, зам.-шеф на Еврокомисията и Вера Юрова – еврокомисар по правосъдие, за уронване престижа на страната и представяне на фалшиви данни.

5gmedia: До кога ще продължат стачните действия на магистратите?

Владимир Береану: Не се знае до кога…Даже съдии и прокурори, които бяха известни с положително отношение към управляващите, се присъединиха към протеста.. За неделя са обявени национални протести, а както знаем, когато румънското общество се надигне, то го прави наистина внушително.

Повечето журналисти определят случващото се като революционна ситуация. Управляващите надминаха всякакви норми и започват да действат в условия на паника , като същевременно явно считат, че могат да правят каквото си поискат в защита на собственото си съществуване. Румънското правителство явно не зачита принадлежността си към Европейския съюз и реалната опасност ЕС да приложи член 7 от Договора за присъединяване.

В заключение журналистът подчерта, че събитията в Румъния тепърва ще се развиват с пълна сила.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%