ПОГРЕБВАТ 17-ГОДИШНИЯ УБИТ ОТ ПОЛИЦАЙ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Автор: 5 GmediA 10:19, 1 юли 2023
Източник: ЕПА архив

Във Франция днес ще бъде погребан 17-годишният Наел, който бе убит от полицай по време на пътна проверка в предградие на столицата Париж във вторник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Случаят предизвика обвинения срещу полицията в употреба на прекомерна сила и отприщи вълна от насилие в редица градове в страната, както и в съседна Белгия.

Вчера френските власти ограничиха движението на обществения транспорт за трета поредна вечер в опит да овладеят ситуацията. Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите, които продължиха четвърта поредна нощ.

Все пак четвъртата нощ на размирици мина малко по-спокойно. Метежниците действат на разпръснати групи от по няколко десетки души, които се отдават на палежи и нападения на обществени сгради и грабежи на магазини. Имало е и случаи на кражби на оръжие. Арестувани са около 470 души, съобщи БНР.

Макрон напусна срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел по-рано, за да присъства на втората кризисна среща на кабинета за два дни. Той поиска социалните медии да премахнат "най-чувствителните" кадри от безредиците и да разкрият самоличността на потребителите, подклаждащи насилието. Дарманен се срещна с представители на Meta, Twitter, Snapchat и TikTok. Snapchat заяви, че има нулева толерантност към съдържание, което насърчава насилието.

Приятел на семейството на жертвата, Мохамед Якуби, който е наблюдавал как Нахел расте като дете, заяви, че яростта е подхранвана от чувството за несправедливост в предградията след инциденти на полицейско насилие срещу малцинствени етнически общности, много от които са от бивши френски колонии.

Тагнато в: Франция

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%