ПОЛИЦАЯТ, ОПРАВДАН ПО ОБВИНЕНИЕ ЗА ПОБОЙ НАД ПРОТЕСТИРАЩИ, ОСЪДИ ПРОКУРАТУРАТА

Автор: 5 GmediA 11:57, 19 юни 2019
Източник: БГНЕС архив

Полицаят Веселин Денчев, който беше оправдан за ударите с палка по протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски, по време на „нощта на белия автобус” през 2013 г., осъди прокуратурата. Софийският градски съд му е определил обезщетение от 30 хиляди лева.

На 24 юли 2013 година Денчев е един от полицаите изпратени да овладеят ситуацията около Народното събрание. Тогава МВР опита да изведе част от депутатите с бял автобус, но той бе атакуван от деомнстрантите. В разпространено видео от онази вечер се вижда как жандармерист с бяла маска удря демонстрантите с палка. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че лицето на записите осъществява полицейско насилие. Проверката в МВР установява, че вероятно това е бил Денчев, но съдът го оправдава поради липсатана безспорни доказателства, че той е удрял протестиращи, а освен това имало групово нарушаване на обществения ред и употребата на насилие е била законна.

Тогава той е наказан с „писмено предупреждение“ заради ползването на маската и затова, че не е представил доклад след случая. След това обаче прокуратурата му повдигна обвинение за причинена лека телесна повреда на протестиращия Димов и в началото на 2014 г. Денчев беше пратен на съд. След воденото 3 години дело, полицаят получи оправдателната присъда и заведе дело срещу прокуратурата за преживян стрес и унижение.

В исковата си молба до СГС той пише, че е през тези години е преживял много страх, унижение, стрес, разболял се, разбило се и семейството му, сменил и работата си, тъй като търпял и подигравки от колеги. В един момент Денчев дори не искал да излиза от дома си, свидетелства негов бивш колега.

Преди дни съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) частично е уважила иска на Веселин Денчев за неимуществени вреди от незаконното обвинение.Той е поискал обезщетение от 80 000 лева, а съдията постановява компенсацията да бъде 30 000 лева, съобщава lex.bg. Съдът приема, че в случая претърпените неимуществени вреди са по-големи от обичайните заради широкия обществен отзвук и заради това, че обвинението е свързано пряко с работата на полицай.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%