ДЕЛЯН ДОБРЕВ: КОЛЕГИТЕ ОТ ДБ И ПП МНОГО ОБИЧАТ ДА СИ ПРИСВОЯВАТ ЧУЖД ТРУД. ОЩЕ СНОЩИ СЕ ПОХВАЛИХА С ИНИЦИАТИВАТА НА ГЕРБ ЗА ОБОРУДВАНЕТО НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Автор: 5 GmediA 12:31, 5 юли 2023
Източник: Днес.бг

„Колегите от ДБ и ПП много обичат да си присвояват чужд труд. Още снощи са се похвалили с една инициатива на ГЕРБ и проект на решение на НС, което вчера внесохме. Предложението, за което говоря е проектът на решение, касаещо оборудването с дълъг цикъл на производство за централата „Белене“. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в кулоарите на Народното събрание. 

По думите му няма нито една дума или запетая, която да е сложена от ДБ и ПП в предложението.  Това, че си присвояват тези заслуги граничи с плагиатство, допълни Добрев, цитиран от бТВ.

Става въпрос за ядрено оборудване, включващо два реактора, четири парогенератора, две главни циркулационни помпи. 

„То стои вече 3-4 години на площадката на „Белене“. След началото на войната в Украйна това оборудване изгуби своя смисъл, защото централа с него може да бъде построена само от руснаците. Имайки предвид санкциите към Русия, този проект няма никакво бъдеще. Възможно е това оборудване да бъде реализирано в Украйна, защото имат построена централа и единственото, което им липсва са двата реактора, четирите парогенератора и циркулационните помпи, които имаме“, каза Добрев.

По думите му ние се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат нужда, а те са единственият купувач на оборудването, което имаме, но не можем да използваме.

Решението на Народното събрание е министърът на енергетиката да проведе преговори със своя украински колега и да договори евентуалната продажба за цена не по-ниска от цената, която България е платила за него – около 1,2 млрд. лева.

Той каза, че няма информация за предстоящо посещение на Володимир Зеленски в България и че предложението няма общо с това. Очаква се то да бъде гледано в Енергийната комисия по-късно. 

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%