ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ОДОБРИ ПРОМЕНИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР

Автор: 5 GmediA 19:16, 19 юни 2019
Източник: БГНЕС

Български лекарски съюз подписа анекс към Националния рамков договор, който влиза в сила със задна дата от 1 юни. Тази година за първи път в средата на годината Управителният съвет на БЛС увеличава цените на редица клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията. За плащането на по-високите пътеки Здравната каса отпусна от резерва допълнителни 50 млн. лева.

„Смесените клинични пътеки влизат в сила от 1 юли. По разбираеми причини това се прави така, за да не се налага лечебните заведения да правят два различни отчета“, обясни председателят на БЛС Иван Маджаров.

На заседанието не е било прието увеличението на някои клинични пътеки, по които работят общинските болници като кардиология и вътрешни болести. Предложено е 20% увеличение. От НЗОК са заявили, че могат да си позволят 10%. Маджаров съобщи, че това предложение е обсъдено с Асоциацията на общинските болници,откъдето са изразили задоволство.

През септември се очаква увеличение, ако има неусвоени средства от август. Почти във всяка от дейностите се оформя икономия по думите му. Тя ще бъде използвана за увеличение на цените на дейностите в извънболничната помощ.

„За Министерството на здравеопазването майчиното и детското здравеопазване са приоритет. Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година“, обеща здравният министър Кирил Ананиев. Въпреки обещанията на министъра през пролетта педиатри излязоха на протести с искания за по-добро заплащане и недостигът на кадри. Медиците от Специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София настояха да се промени статута на лечебното заведение и да отпадне лимитът за прием на пациенти. След серията от протести в цялата страна кабинетът отпусна допълнителни 3 млн. лева за заплати и нова техника.

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%