ОТНОВО "СЛУЧАЙ МАГНИТСКИ"?! ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ В ШОК ОТ СЯНКАТА НА КРЕМЪЛ И СЛУЖБИТЕ В АРЕСТА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ИНВЕСТИТОР В РУСИЯ

Автор: 5Gmedia , 11:35, 23 февруари 2019

Шокова вълна сред малкото чуждестранни предприемачи, които все още се осмеляват да правят бизнес в Русия, предизвика арестът на един от най-крупните инвеститори там - Майкъл Калви. Той беше задържан преди седмица в Москва по обвинение в измама. В обстоен анализ на германския медиен гигант „Handelsblatt“, цитиран от Клуб Z, се посочва, че „смазването“ на Калви, отключило гняв и страх и сред руските чуждестранните бизнес-среди, ще влоши и без това влошения инвестиционен климат в Русия.

Арестът на Калви идва в рязък контраст с изявленията на президента Владимир Путин по време на традиционната му реч за състоянието на нацията. В сряда, 20 февруари, Путин обяви, че е „настъпило времето повече да не се арестуват предприемачи, защото това изключително вреди на икономиката“. В речта пред двете камари на парламента, излъчвана на живо и продуцирана да постигне голям медиен ефект, се чуха думите: „Почти половината от заведените срещу предприемачи следствия ще бъдат прекратени поради липса на достатъчно доказателства“.

Асоциацията на европейския бизнес, сдружение на предприемачи в Русия, предупреди за сериозни последици за инвестиционния климат и атрактивността на Русия сред чуждестранните преки инвеститори.

От Берлин, от конференция на Германската промишлена и търговска камара, посветена на Русия, излезе изводът: Случаят Калви в значителна степен застрашава правната сигурност, макар и досега да не е била перфектна.

Калви е задържан за „мошеничество, извършено от организирана група, в особено голям размер“. Основателят на московското дружество “Private-Equity Baring Vostok”- най-големият инвестиционен фонд в Русия - е обвинен, че е злоупотребил с пари на банката, собственост на дружеството. 51-годишният инвеститор отрича обвиненията, твърди, че е „жертва на спор с двама акционери на банката, които обаче са със завидни политически връзки с Кремъл и тайните служби“.

Според руски издания, Калви се е противопоставил на руски олигарси, които имат интерес към неговата банка “Baring Vostok“. Същите олигарси пък били в „прекрасни отношения с ръководители на руските тайни служби“.

„Душманинът“ на Калви е прочутият банкер Артьом Аветисян, председател на „Клуба на лидерите“ в Русия. Аветисян е и директор на създадена от правителството на Русия Агенция за мерки в икономическата и социалната сфера.

Двамата се срещат, след като Калви, който инвестира в Русия още от 1994 г., вече е вложил средства в интернет гигантите «Yandex» и «Ozon”, в медийния концерн “STS Media” и в банката «Tinkoff”. Така се стига до влизането му и в банката “Восточни”, която по-късно се слива с “Uniastrum Bank” на Артьом Аветисян.

С това започват проблемите - взаимни обвинения в измами, последвани от жалби и съдебни искове в Лондон. Накратко Аветисян обвинява Калви в източване на 33 млн. евро. Любопитното е, че точно толкова са необходими на руския банкер да запази след рекапитализация банката си “Uniastrum Bank”. Руският Разследващ комитет (руското ФБР), приема обвиненията на Аветисян за истинни и така Калви е заплашен от 10 г. затвор.

Инвеститори, бизнесмени и лобистки сдружения настояват Калви да бъде освободен. За  “Ханделсблат” Уилям Браудър, основател на фондовото дружество “Hermitage Capital Menagement” и един от най-отявлените критици на Путин, казва:

“Майк Калви е един от най-лоялните чужденци в Русия към режима на Путин. Той беше горд, че като американец е приятелски настроен към режима и може да използва статута си, за да осъществява сделки без каквито и да било проблеми. Фактът, че са се решили да го обвиняват, показва, че абсолютно никой в Русия не е сигурен”.

Известният икономист Владислав Иноземцев коментира: “Случаят Калви показва, че само онези могат да останат в Русия, които имат връзки с определени хора. В крайна сметка всички “чужди” ще бъдат изтласкани от важни сектори на икономиката и те ще бъдат предадени в ръцете на държавни концерни”.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%