АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: БОРИСОВ ДОБРЕ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ БОЙНОТО ПОЛЕ. ОСТАВИ ДРУГИ ДА СЕ БИЯТ С ПРЕЗИДЕНТА. БОРИСОВ ИЗЧАКВА, БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ НИЩО НЕ СТАВА 

Автор: 5 GmediA 12:03, 24 юли 2023
Източник: Булфото
Президентът нарочно изостря ситуацията и ги провокира да го "ударят". Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. 
 
"Той се стараеше да отговаря с шамар на шамар, а сега отговаря с два на шамар", подчерта той. 
 
Според него има и елемент на чувство на предателство
 
"Това е разбираемо, въпреки че един политик не трябва да се ръководи от емоции". 
 
По думите му Радев играе остро. Той смята, че много добре управлява държавата, в това време противниците му го дразнят самоцелно и се хвърлят срещу него, коментира Андрей Райчев в предаването "Преди всички". Той обаче се безпокои от това, че тече най-лошото:
 
"В българския народ тече вътрешно разцепление. Хората вече не могат да си говорят. Особено украинският въпрос просто побъркващо ги противопоставя - нещо, което в никакъв случай не трябва да допускаме, но така или иначе потече". 
 
Измести се въпросът за промените в Конституцията и съдебната реформа, смята социологът: 
 
"Не чувам нито една реакция или обсъждане на този дълго време надигащ се въпрос - сега ще променим Конституцията и ще оправим съдебната система. Отново чуваме, че нещо казват, не е много ясно какво. 3 теми въвеждат. Ограничават правата на президента и на служебните правителства. Това е много спорен въпрос. Въвеждат съвършено неочаквано темата за националния празник - тази тема е достатъчна, за да унищожи всеки дебат. Тя фокусира в себе си купища поддебати и те всички са свързани с нашата история. Когато се разправяме за миналото, спорът е много дълъг и крайно неуспешен - и двете страни завършват спора с убеждението, че са прави. Изобщо не разбирам защо такива опитни хора вкараха такива подправки в тази супа. Слагат такива подправки, че ние не усещаме вкуса на супата. България слезе от релсите на дискусията, която имаше - за съда и неговата независимост, прокурора, за контрола върху него и т.н., и минаваме на класическа тема, която един път вече сме минали през 90-те години".
 
За 30 години България няколко пъти изпада в положение, близко до кризисното, подчерта Райчев и добави, че тези служебни правителства няколко пъти са ни вадили от "реална каша".
 
Според него проблемът е персонификацията - прави се закон за човека, което е голяма грешка.
 
"Какъв е смисълът да обсъждаме тези въпроси, когато се бяхме събрали да обсъждаме въпроса за съдебната реформа, който наистина е труден", попита той.
 
Правителсвото е родено от революцията през 2020 г., припомни социологът и добави още - ПП бяха обединителите, но те излязоха от тази роля и минаха в ролята на една от партиите:
 
"Те заприличват на ДБ, но намаляват. Естественият им размер е под 15. В това време протекоха други процеси и Борисов беше мотивиран да им даде властта. Те не са я взели, на тях им е дадена властта. Като ти дадат властта, ти си пуснат под наем, ти не си собственик на апартамента. Те се държат като наематели в момента. Те стават по-нервни, озлобяват. Те са наематели и разбират, че за 3 минути той може да я вземе обратно власттаРеално Борисов държи властта, като им е дал те да са на сцената, но във всеки момент може да щракне с пръсти и те да изчезнат".
 
Сериозна опозиция няма, в тази роля е натикан президентът, смята Андрей Райчев:
 
"Борисов беше главният му противник. Тези двама генерали си мериха силата. Борисов добре се изтегли от бойното поле. Остави други да се бият с президента. Борисов изчаква. Това, което му се случва вече, е розов сън. Такова нещо той не е мечтаел. Той управлява - не той, но без негово съгласие нищо не става. В неговия сън има още един розов епизод - ако ПП-ДБ станат по-малки от "Възраждане", а ГЕРБ останат на първо място. /.../ "Възраждане" предлага на България още един преход. Не съм сигурен, че българският народ иска да влиза в преход. Последното, което ни трябва, е още един преход. Там ще се случи розов сън - защото изведнъж той ще се окаже спасител на нацията, т.е. обединител".
 
Райчев прогнозира:  
 
"Ще им се предлага все по-голяма сделка на наемателите, защото ти държиш с ръка бушона и спираш тока, когато поискаш, за минути. От това идва тяхната нервност, защото тeхният живот не зависи от тях. А кога Борисов ще ги прекрати, е въпрос на интереси".
 
ДПС трябва да е официално част от властта, категоричен бе той и добави мнението си: 
 
"ДПС със сигурност не е под командата на Анкара и не се ислямизира. Имат си своите кусури. Нищо различно от българските политици не правят - същото ниво на корупция съзирам. Ако с това си плащаме етническия мир и нормалните отношения с Турция, тази цена си струва".
 
Украинската война не е свършила, отбеляза още социологът. Според него до края на годината тя ще "паркира": 
 
"Ние не трябва да допуснем и минимално съмнение, че ние сме съюzници на НАТО. Страшно лошо е, ако ние се окажем "троянския кон" и последиците ще са фатални. От друга страна не трябва да допуснем разцепление на българския народ. Проблемът не е до нашия елит, а до това той да успее да ни прокара и няколко месеца да спечели, надявам се до края на годината. Временна е ситуацията и не заради България".

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
11 гласували / 78.57%
Не
2 гласували / 14.29%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 7.14%