НУРГЮЛ САЛИМОВА ОТИВА НА ФИНАЛ НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ШАХМАТ ЗА ЖЕНИ В БАКУ 

Автор: 5 GmediA 08:36, 18 август 2023
Източник: Община Бургас

Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку. 20-годишната българка постигна един от най-големите успехи в този спорт за последните 15 години, предаде БНТ.

Тя играе от 4-5-годишна. До тук е преминала през много успехи, но и с още повече неуспехи, които неминуемо са част от една спортна кариера - това каза в "Денят започва" треньорът на Нургюл Живко Жеков.

"Това, което прави сега в Баку, вече смятам, че го утвърждава в световния елит и познаваема и за хора, които не са толкова навътре в шаха. Такива успехи не се постигат всеки ден. Тръгвайки за тази световна купа не сме си поставяли цели непременно първото място, защото това е една мечта и може да си много подготвен, но шанса да не те подкрепи, при нас нещата се случват за секунди. Един неточен ход в неподходящия момент може да те изхвърли на много ранен етап от състезанието", каза Живко Жеков, треньор и мениджър на Нургюл Салимова.

Тя няма какво да губи на този финал - щастлива е, мотивирана. Винаги дава най-доброто от себе си. Надяваме се да спечели, но ако загуби - такъв е спортът, не може всички да се печеливши, някой само е на върха, допълни Жеков.

Нургюл Салимова победи на полуфинала украинката Ана Музичук. На финала ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина, която се състезава под неутрален флаг. С победата Салимова си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

Тагнато в: Нургюл Салимова

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%