ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА БЪЛГАРИЯ: ПОДКРЕПЯМЕ УСИЛИЯТА НА АНКАРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ 

Автор: 5 GmediA 15:24, 22 август 2023
Източник: БТА

България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместна пресконференция с турския ѝ колега Хакан Фидан в Анкара, пише БТА.

Габриел пристигна днес на посещение в турската столица. Тя изтъкна, че като съседни държави и партньори в НАТО България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Вицепремиерът добави, че по време на разговорите с Фидан са били обсъдени стратегически теми и такива, свързани с общ интерес, предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

„България, като държава членка на ЕС, подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път”, посочи Габриел. Тя благодари на турските представители за това, че заедно ще се работи за популяризирането на добрите примери в рамките на европейския път на Турция, като даде за пример европейските университетски алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

„Мисля, че заедно ще направим така, че положителните примери, добрите, успешните истории, заедно с усилията за още по-добро сътрудничество между България и Турция, да могат не само да бъдат видими за нас и за нашите граждани, а да достигнат до Европа и целия свят”, подчерта българският външен министър.

„Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите теми, отвъд големите промени, няма нищо по-силно от сътрудничеството между България и Турция, от човешкия контакт, който никога не може да бъде заменен. Във времето този контакт е устоял на изпитания. Да, изправени сме и сега пред предизвикателства, но доброто сътрудничество между България и Турция може да ги превърне във възможности”, добави Габриел.

Вицепремиерът ни благодари на Хакан Фидан за срещата в Анкара и го покани на посещение в България.

 
Източник: БТА, Нора Чолакова
Тагнато в: Мария Габриел

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%