ЕДИНАДЕСЕТ ЛИДЕРИ НА БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ И ГЪРЦИЯ ЗАЯВИХА ПОДКРЕПА ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА УКРАЙНА В СПЕЦИАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ 

Автор: 5 GmediA 15:31, 22 август 2023
Източник: БГНЕС

Единадесет лидери на балкански държави, включително Гърция, на среща в Атина изразиха “непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона" в лицето на руската агресия, предаде репортер на БГНЕС от Атина.

След неофициалната вечеря, организирана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, 11-те лидери излязоха с декларация, в която също така се съгласиха, че „не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости" и заявиха, че всички отговорни лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

В присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел те подчертаха „важността на определянето на цел за завършване на визията за ЕС, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова".

Ето и пълния текст на т.нар. Атинска декларация:

„Ние, президентът Александър Вучич, президентът Майа Санду, президентът Володимир Зеленски, президентът Яков Милатович, министър-председателят Кириакос Мицотакис, министър-председателят Йон-Марсел Чолаку, министър-председателят Албин Курти, председателят на Съвета на министрите Боряна Кристо, министър-председателят Димитър Ковачевски, министър-председателят Николай Денков и министър-председателят Андрей Пленкович, в присъствието на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия, се срещнахме днес в Атина, двадесет години след историческата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Солун, и направихме следното изявление:

1. Руската инвазия в Украйна е ключов момент за Европа, който създава ново ниво на осъзнаване на общите принципи, единството и общото бъдеще на ЕС. Това е критичен момент за сигурността, мира и стабилността на нашия европейски континент. Законите и принципите, които толкова дълго време допринасяха за стабилния и предвидим европейски ред на сигурност, бяха нарушени и ние отново ставаме свидетели на проявлението на катастрофалните последици от ревизионизма.

2. Пред лицето на руската агресия изразяваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона.

3. По време на днешните ни разговори в Атина изразихме подкрепа и признателност за сериозните усилия на президента на Украйна Володимир Зеленски да изложи принципите за мир, в съответствие с Устава на ООН, в своята Формула за мир. Приветствахме също така усилията на Общото събрание на ООН за насърчаване на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна.

4. Съгласихме се, че не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости, като нападения срещу цивилни граждани и разрушаване на инфраструктура, и всички отговорни лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

5. Преди двадесет години на срещата на върха в Солун беше признато, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз. Ние сме твърдо убедени, че днес това изявление остава по-актуално от всякога. Ескалиращата агресивна война срещу Украйна разкри спешната необходимост от силен, устойчив и приобщаващ ЕС като крайъгълен камък на мира и просперитета сред нашите народи в тези трудни времена.

6. Подчертахме, че Западните Балкани, Украйна и Република Молдова, географски съседни на държавите - членки на ЕС, имат общо европейско наследство, история и бъдеще, определено от общи възможности и предизвикателства. Като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността в Европа е важно тези региони да бъдат приети като пълноправни членове на европейското семейство.

7. Днес в Атина обсъдихме пътя напред, за да превърнем тази визия за Европа в реалност. Подчертахме колко е важно да си поставим цел за завършване на визията за ЕС, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова. Подчертахме необходимостта от подновен и пренасочен процес на разширяване, който да бъде осезаем и надежден, без да се правят преки пътища към поставените условия. Изразихме ангажимента си да подкрепим Украйна и Молдова да предприемат следващите стъпки в процеса на присъединяване, веднага щом приключат необходимите реформи.

8. Твърдо вярваме, че 20 години след срещата на върха в Солун и в светлината на новата геополитическа реалност е дошъл моментът да приемем смела и амбициозна крайна цел, която да послужи като ръководство, вдъхновение и контекст“./БГНЕС

Тагнато в: Украйна

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%