ОПАСНО ЗАМЪРСЕН Е ВЪЗДУХЪТ В ГЪРЦИЯ ЗАРАДИ ПОЖАРИТЕ 

Автор: 5 GmediA 10:49, 23 август 2023

Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

„Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море“, обясни директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос пред „Катимерини“.

От сателитна снимка на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда как димът от пожара в района на Еврос в Североизточна Гърция достига 950 км на югозапад, покривайки близо 80 процента от територията на страната. 

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици достигнаха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация счита за безопасна 24-часова средна стойност от 10 микрограма на куб.м., посочва „Катимерини". В Арта следобед регистрираните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма - стойности, характеризирани като изключително лоши. 

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес. Михалопулос характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете. 

Той предупреди всички граждани да проявят специално внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.

 
Източник: Анна Нацариду, БТА
Тагнато в: Гърция

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%