АДВОКАТЪТ НА ВАСИЛ БОЖКОВ: ОТ АМЕРИКАНСКА СТРАНА НИ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПРИБИРАМЕ, ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Автор: 5 GmediA 11:10, 30 август 2023
Източник: bTV

Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства. Товасъобщи в интервю пред bTV адвокат Стоян Баумайер, който представлява Божков от включването на бизнесмена в списъка „Магнитски“ през 2021г.

По думите на адвоката неговият клиент Васил Божков от повече от 2 години съдейства на американските власти и им е предоставил над 25 000 страници материали, съдържащи отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери и записи.

Ето и пълният текст на интервюто на Канна Рачева с адвоката на Васил Божков Стоян Баумайер:

КАННА РАЧЕВА: Защо се върна сега Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Решението на моя клиент да се прибере в България беше взето миналата година октомври месец. И ние почнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около Нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме, заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

КАННА РАЧЕВА: От американска страна?

СТОЯН БАУМАЙЕР: От американска страна го посъветваха да не се прибира. Моя клиент от повече от 2 години съдейства на 100% със американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере. Да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж за винаги с тези дела тука.

Последният разпит беше края на май.

КАННА РАЧЕВА: Последният разпит къде и пред кого?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Пред американските власти.

КАННА РАЧЕВА: За? За кое?

СТОЯН БАУМАЙЕР: За „Магнитски“. Тогава ни беше казано, че според тях, ако той все още иска, може да се прибере. На 26 юни подадохме молба във Главна прокуратура във Абу Даби. Делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото Васил Божков от ден първи е считан за PEP, т.нар. Politically Exposed Person, политически представено лице.

Съединените щати не дават обяснения и аргументация. Те съветват. Емирствата ни казаха, те казват: Вашия живот е застрашен. Според нас. За нас… Ние сме Ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице, ако искате да си тръгвате, тръгвайте си, но трябва да подпишете декларации, че Вие си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност.

Американските власти не са го поощрили, не са му казали: „Хайде отивай си сега“, но просто му казаха, че според тях сега времето е по-подходящо, отколкото преди една година. Смяната на главния прокурор, реформите, които още ги чакаме на съдебната система…

Не е екстрадиран, няма екстрадиция, това е връщане доброволно. Но защо е толкова сложно? Защото те го считат за политически застрашено лице. А това е тяхна отговорност. Те са му дали убежище. Ако Васил Божков нямаше Интерпол, той можеше да напусне за 3 работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт или където и да е било. Генералната прокуратура на Обединените арабски емирства знаеха абсолютно всичко по всички дела в България.

КАННА РАЧЕВА: И по трите дела?

СТОЯН БАУМАЙЕР: И по трите дела. Знаеха всичко.

КАННА РАЧЕВА: Има 3 начина да отпаднеш от списъка „Магнитски“. В конкретния случай, той се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати, за да изчисти името си или нещо друго? Ще помоля да изясните и от кога е това?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Когато той ме нае…

КАННА РАЧЕВА: Това кога беше?

СТОЯН БАУМАЙЕР: 2021-ва година. Той ме нае специално за Магнитски. Още от първата минута Васил Божков каза: „Аз оказвам пълно съдействие. Каквото искате, това е.“ До момента сме представили, аз мислех, че са около 16 000 страници, но тука ме поправиха, над 25 000 страници сме представили материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

КАННА РАЧЕВА: Тези материали са за какво?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Лични материали, бизнес, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко… e-mail-и, каквото си помислите. Записи…Записи…

КАННА РАЧЕВА: Цялата му дейност от кога до кога?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Записи.

КАННА РАЧЕВА: Записи от разговори със политически лица?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Стоп. Записи.

Има още… то няма да е разпит, но е нещо друго. Края на септември.

КАННА РАЧЕВА: Средата на септември какво още трябва да даде като информация на Съединените щати?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Това не мога да го кажа, не мога да кажа…

КАННА РАЧЕВА: Не можете или не искате?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Нямам право. Без негово разрешение не може, не можем да кажем. Не само съдействие.

КАННА РАЧЕВА: А и? какво още?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Mea culpa, обещание, глоба.

КАННА РАЧЕВА: Каква е глобата, която той ще плати?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не мога да кажа.

КАННА РАЧЕВА: Пак да попитам, не можете или не искате?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не мога да кажа, защото още не е определена.

КАННА РАЧЕВА: Той трябва да плати такса спокойствие.

СТОЯН БАУМАЙЕР: Да, но не не. Това не е нещо… извънредно. Това не са някакви милиони. Не, не си мислете. Просто той трябва да ги даде на благотворителни, не… на Неправителствени организации.

КАННА РАЧЕВА: За кои български политици е давал информация на държавните власти на Съединените щати Васил Божков?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Владимир Горанов и Бойко Борисов. Други лица абсолютно няма. Това Ви го гарантирам. Може би във фактологията някъде, където се обяснява нали точно измененията в Закона за хазарта, които са били внесени от, ако не се лъжа, депутата Георги Кадиев, ако не ме лъже паметта. Нали. Има участието на Менда Стоянова и прочее, и прочее. Валери Симеонов, после със национализацията, но те са като фактология. Ние успяхме да докажем, че Васил Божков никога и по никакъв начин не е имал активна роля. Васил Божков е богат от повече от 30 години…

КАННА РАЧЕВА: Активна роля къде? И във какво?

СТОЯН БАУМАЙЕР: В измененията на Закона. Не е негова инициативата. Васил Божков си е бил добре и е бил богат и преди измененията на Закона и след това. Така че за него това не беше жизнено важно. Инициативата, според документите и доказателствата, инициативата е дошла от Борисов и Горанов, за да го изменят.

КАННА РАЧЕВА: Имало ли е въпроси, които засягат взаимоотношенията на Васил Божков с покойния вече Евгени Пригожин.

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не. Не, абсолютно. Имало е въпроси за връзки с някои чуждестранни граждани, но специално Евгени Пригожин не. Васил Божков, до колкото знам и според материалите, които сме представили, той виза в Русия няма. Защото до колкото си спомням, Владимир Путин забрани със закон 2011 г. казината и хазарта във Русия, така че да говорим за бизнес… 2014-та година или 2-11-та г-н Пригожин е бил един бизнесмен, нали. Той стана известен последните 2 години.

Прокурор Кънев много наблегна на тези връзки с Пригожин e-mail-и, стари e-mail-и там от…

КАННА РАЧЕВА: Създаване на офшорни фирми, които после не са използвани?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Да, да, ако въобще… кухи структури…

КАННА РАЧЕВА: Знаете ли за такива?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не, не. Прочетох ги във протокола… Но не, не, не. Аз ги прочетох в прокурор, имената ми говореха, защото сме представяли документи по тях в Америка. Но те са толкова… Васил Божков има стотици фирми. Аз не мога да ги помня всичките наизуст.

КАННА РАЧЕВА: Вие сте предоставили данни имена по някои от тези фирми?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Да, да, дори на кухите фирми. Дори и на неизползваните са били предоставени.

КАННА РАЧЕВА: Какво му обещаха Съединените щати? Сваляне на името от списъка „Магнитски“ или и…?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не мога да кажа.

КАННА РАЧЕВА: Не можете или не искате?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Не мога да кажа.

КАННА РАЧЕВА: Не искате?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Няма право да кажа. В момента Васил Божков е наказан и репресиран. Как искаме после другите обвиняеми, които са по чужбина да се върнат. Ми те виждат какво се случва с него.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в Обединените арабски емирства, е, че тука могат да му направят нещо в затвора. Отговорността ще е моя.

КАННА РАЧЕВА: застрашен ли е неговият живот?

СТОЯН БАУМАЙЕР: Той е застрашен.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%