ДИМИТЪР ЦАНЧЕВ Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ КЬОВЕШИ?! НОТАТА ДОШЛА ОТ СОФИЯ

Автор: 5Gmedia , 17:42, 23 февруари 2019

Постоянният представител на България към Европейския съюз, посланик Димитър Цанчев, е най-вероятно българинът, гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Гласуването беше на 21 февруари, във формата КОРЕПЕР 2, в който участват 22 държави-членки.  В този формат, на първоначалния етап на процедурата за избор, гласуват не евродепутатите, а специалните представители – посланици в ЕС на отделните държави.

Вотът беше таен, а от представителството на ЕС в София отказаха информация за предпочитанията на гласувалите.

Специално за 5GMedia, наблюдателят на избора за главен европрокурор, журналистът Владимир Береану коментира, че това в никакъв случай не е самодейно гласуване, волята за него е дошла от София. Посланик Цанчев на място е заявил това, което е мнение на правителството тук.

На 21 февруари, изненадващо, смятаната за фаворит Кьовеши се класира на второ място след френския прокурор Жан Франсоа Бонер. Политически анализатори провидяха в резултата задкулисни совалки на румънската власт, която прави всичко възможно да не допусне Кьовеши до поста главен обвинител на ЕС. Трети в надпреварата остана германецът Андрес Ритер. Интрига в избора внася и въпросът: при кого ще отидат гласовете, дадени за Ритер, след отпадането му.

Още в деня на първоначалното гласуване, Береану прогнозира, че на следващ етап от процедурата българските депутати ще са против Кьовеши. Причината: тя е непримирима към корупцията и отлично запозната с корупционните схеми и в Румъния, и в България.

Като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, Лаура Кьовеши повдигна обвинения на хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

Затова в момента властта в Румъния полага големи усилия да провали Кьовеши.

Същевременно в осемте най-големи градове на Румъния, съдиите и прокурорите излязоха вчера в стачка-протест, което практически спря съдопроизводството в северната ни съседка. Както вече ви съобщихме, причината е, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер въведе чрез извънреден указ на правителството структурата Супер прокуратура.

Структурата е подобна на нашата Специализирана прокуратура, чието създаване мнозина политици и анализатори определят като противоречащо на българската Конституция.

КОМЕНТАРИ

От: Elza Marinova 14 ноември 2019
Българските евродепутати нещата Лаура Кьовеши,хубаво. Защо си мислят ,че ако е германеца ,или французина ще се продадат на нашите мижави търгаши ??
От: Лъч светлина 14 ноември 2019
В България мафията е много по- силна,тотална отколкото в Румъния!В Румъния поне за миг проблесна лъч на справедливост,като бяха осъдени ефективно много хора от техните шайки!Тук си е пълен мрак и безнадежност!Пак очакваме друг да ни освободи!Ето имаме 45 години тоталитарен режим,вече 30 години мафиотски режим ,ако чакаме и се снишаваме остават още 425 години до като станат 500 години за да дойде някой който да ни " освободи" и той да ни пороби!И на това всички му викат демокрация,тоет власт на народа!Има ли нещо по- цинично и по- безнадежно от това на снишаващи се хора!?
От: 4903 14 ноември 2019
Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2vGdh7g
От: Алекса Попова 14 ноември 2019
Постоянният представител на България към Европейския съюз, посланик Димитър Цанчев, е най-вероятно българинът, гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Най-вероятно не значи 100% сигурно и това твърдение може да се смята за клюка, но заглавието на материала е категорично!!!! Коя е истината?
От: Боко Борисоф: 14 ноември 2019
ДИМИТЪР ЦАНЧЕВ Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ КЬОВЕШИ?! НОТАТА ДОШЛА ОТ София от Корнелия НИНОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 9

Анкета

ЩЕ ПРЕГЛАСУВА ЛИ ВСС КАНДИДАТУРАТА НА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР?
Да
5 гласували / 55.56%
Не
4 гласували / 44.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%