ДО 2030 ГОДИНА НАД 120 МИЛИОНА ДУШИ МОЖЕ ДА ОБЕДНЕЯТ ЗАРАДИ ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА

Автор: 5 GmediA 15:42, 27 юни 2019

До 2030 г. повече от 120 милиона души може да обеднеят заради суши, наводнения и други природни явления, свързани с измененията в климата, се казва в специален доклад на Съвета по правата на човека на ООН.

Учените посочват, че климатичните промени може да обезсилят постигнатите през последните 50 г. подобрения в областта на глобалното здравеопазване и намаляването на бедността. Семействата от средната класа в развитите държави могат да обеднеят.

По оценка на Световната банка, ако не се предприемат незабавни действия, до 2030 г. в света ще има 120 милиона човека, живеещи в бедност. Само в Южна Азия в горещите климатични области живеят 800 млн. души, а до 2030 г. условията на живот ще се влошат, се казва в доклада.

Авторите на доклада уточняват, че измененията в климата водят до промяна в продуктивността на селскостопанските култури, а повишаването на температурата на световния океан променя морските екосистеми, които служат като източник за прехрана на милиони хора. Освен това климатичните промени провокират разпространението на болести в региони, в които преди това са били непознати. Причината за това е промяната на миграцията на насекомите.

Според учените, най-бедната част от населението на планетата, около 3,5 млрд. души, са отговорни за 10 % от отделянето на въглероден диоксид. В същото време 10 % от най-богатите хора са отговорни за половината от емисиите на парникови газове в атмосферата.

Експертите на ООН призовават държавите и компаниите да се ангажират по-активно с ограничаването на парниковите газове в атмосферата, които ускоряват промяната на климата на планетата. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%