СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ПО-ТЕЖКА ГРИПНА ВЪЛНА ТАЗИ ЕСЕН

Автор: 5 GmediA 15:57, 17 септември 2023
Източник: БГНЕС архив

Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен. Първата вълна се очаква с по-сериозното застудяване. „Грипът се очаква тази година да ангажира много по-голям брой лица отколкото предишните години, когато изцяло беше изместен от коронавируса”, обясни проф. Радка Аргирова, специалист по вирусология пред Нова телевизия.

И въпреки, че грипът не представлява сериозна опасност за повечето хора, специалистите предупреждават рисковите групи да бъдат особено внимателни. „Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5-годишна възраст, както и хора с хронични заболявания”, коментира д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Здравната комисия в парламента.

Освен грипа, през есенно-зимния сезон се очаква и респираторно синцитиалният вирус, при който сериозни последици има най-вече за децата. „Той засяга долните дихателни пътища, за разлика от грипа”, поясни Аргирова.

А с нарастващия брой на заразени в Европа с новите варианти на COVID- 19 има вероятност и този вирус да се завърне отново у нас.

Именно затова специалистът по вирусология отново препоръчва ваксинацията. „Имаме вече готова нова ваксина, която ще бъде предоставена включително на България. Беше съобщено, че това ще се случи на 18 септември”, допълни Аргирова.

„Аз лично не очаквам някаква сериозна изненада. Ако нещо научихме през последните две години ,това е как да се справяме, дори в условия на разгръщаща се пандемия”, коментира още Симидчиев.

Тагнато в: грип

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
4 гласували / 100%
Васил Терзиев
0 гласували / 0%
Карлос Контрера
0 гласували / 0%