ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ: МС РАЗРАБОТВА НОВА МЕТОДИКА ЗА ЕВРОСУБСИДИИТЕ, ПРОТЕСТИТЕ СА ИЗЛИШНИ

Автор: 5 GmediA 19:40, 17 септември 2023
Източник: БГНЕС

Уважавам изключително много труда на всички земеделци и производители - тези, които произвеждат нашата храна. И съм готов да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството иска да разреши проблемите, които са натрупани в сектора от десетки години. Ако някой от тези хора са се засегнали от моите думи - те не са насочени към тях - аз съм готов да се извиня, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

Ден по-рано той заяви, че "не преговаря с терористи", а думите му бяха насочени към земеделците, готвещи национални протести и блокади.

Правителството никога не е отказвало диалог, изтъкна той и припомни срещата си с над 30 организации в края на юли месец, повечето от които не били против отпадането на забраната за внос от Украйна. Зърнопроизводителите участвали в редица срещи с министъра на земеделието и са в непрекъснат диалог с него, стана ясно още от думите на министър-председателя.

Правителството е готово на диалог, отново подчерта Денков. Основният проблем, който се поставят от протестиращите вече е решен, обясни той. Решението, според него, е в споразумението между ЕК и Украйна, което изисква Украйна да въведе регулация на износа. Отделно Денков два пъти е разговарял с премиера Шмигал по темата, а Украйна обещала да не се пресити пазара ни. От нас се очаква да решим какви количества можем да приеме, обясни още премиерът. Именно това трябва да се обсъди с бранша, смята Денков, който затова поканил зърнарите. Те обаче не се отзовали и поставили ултиматуми.

У нас няма да се допускат стоки, които не отговарят на европейските стандарти. 575 пратки зърно са проверени до началото на войната. При установени нарушения пратките са връщани, а Денков посочи един такъв случай. И от утре БАБХ ще проверява стоките от Украйна по-интензивно.

Министерски съвет работи по нова методика за по-балансирано разпределение на субсидиите за земеделците.

Няма инструкции да се натискат зърнари да не протестират, стана ясно думите му. Единствената заръка, която Денков дал на МВР шефа е да се спазва закона за протестите.

Тагнато в: Николай Денков

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%