ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ ИЗЛЪГА - ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е БИЛО ОТВОРЕНО, А ЗАТВОРЕНО ЗА ДИАЛОГ СЪС ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ

Автор: 5 GmediA 09:09, 18 септември 2023

Председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов е изпратил писмо до премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев на 11 септември, с което настоява за изпълнението на няколко спешни действия от тяхна страна в срок до 15 септември, в противен случай предупреждава за започване ефективни стачни действия.

В писмото си Костадинов изброява предизвикателства пред българските земеделци през последната година, сред които климатичните промени, високите себестойности на земеделските продукти, непосилната административна тежест за земеделските стопани, ниските изкупни цени, увеличеният внос на земеделски продукти от Украйна.

Председателят на БАК алармира българските власти, че малки и средни земеделски стопанства фалират, а крахът в земеделието ще повлече след себе си загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.

БАК настоява да бъдат предприети следните спешни действия за спасяване на сектора:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна
  2. Изплащане на пълния размер компенсации към земеделските производители, заради войната в Украйна, в размер на 213 милиона лева до 30 септември 2023 г.
  3. Изплащане незабавно на компенсациите за 100% пропаднали площи
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи и за нови държавни помощи
  5. График за изплащане на субсидиите по Стратегическия план по ОСП за кампания 2023
  6. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП
  7. Реализирането на законодателни инициативи, свързани с фундаментални въпроси на земеделското производство
  8. Нов модел на комуникация с държавните институции.

Пълният текст на писмото можте да видите ТУК.

Снощи Българската аграрна камара излезе с позиция след брифинга на министър-председателя акад. Николай Денков във връзка с предстоящите протести: 

Като невярно определяме твърдението на премиера, че всички присъстващи на срещата организации са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна. Уточняваме, че министърът на земеделието не е присъствал на тази среща, а беше представен от негов заместник. На присъстващите производители бе съобщено, че при отпадане на забраната за внос ще поевтинее фуражът. Всъщност цената на фуража се определя от фуражните заводи – до момента цената за земеделските производители не се е променяла. Не на последно място, за да може да твърди, че присъстващите са одобрили отпадането на вноса, би трябвало да има протоколирано гласуване, а такова няма. Акад. Денков съобщи, че е имало още срещи под формата на Консултативни съвети, но тъй като тези формати се провеждат по един непродуктивен начин до момента те са безрезултатни. По Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение до сега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение, т.е. по плана не се работи.

Във връзка с поканата за разговор, в който правителството да обясни какъв е смисълът на споразумението между ЕК и Украйна и заедно да се търси решение, както твърди премиерът, заявяваме най-отговорно, че никой не ни канил на такъв разговор. Поискахме среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието, която да се проведе до 15 септември 2023 г., но така и не получихме отговор. В петък /15 септември/ ни поканиха за среща в събота, но ние отказахме, защото решението на НС за украински внос бе вече факт и ние отговорихме, че очакваме акад. Денков за разговор по време на протестите.

Що се отнася до засиления контрол и проверките на БАБХ на стоките внос от Украйна и други трети страни бихме могли да потвърдим, че тези проверки са задължителни по закон и държавата е отговорна за прецизното им извършване. Може само да оказваме пълно съдействие, когато това се отнася до българската продукция. Бихме искали да подчертаем, че вносът от трети страни подбива цените на българските производители и влияе върху изкупуването на българската продукция и тя престава да бъде изкупувана. Това се отнася особено за вноса на плодове и зеленчуци, вкл. оранжерийна продукция, грозде, картофи, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

В Българската аграрна камара членуват 13 асоциации с над 10 000 земеделски производители. Това са Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Браншова камара "Плодове и зеленчуци", Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национално сдружение на българските лозари, Национална асоциация на картофопроизводителите, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация на българските биволовъди, Федерация на развъдните организации в говедовъдството, Асоциация „Професионално пчеларство“ и Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти.

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%