Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители. Това се посочва в изявление на министъра на земеделието, храните и горите Кирил Вътев.

„Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям“, посочва той.

„Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители“, подчертава министърът, цитиран от бТВ.

В тази връзка кабинетът ще настоява Украйна да задържи износа си към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

„Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор. За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси  на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ. В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени“, казва Кирил Вътев.