ПРОФ. ЛЮБОМИР ТИМЧЕВ: ПОЛИЦАИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА СТРЕЛЯТ ПО ЗАПОДОЗРЯН, КОГАТО ОКАЗВА СЪПРОТИВА ИЛИ НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА 

Автор: 5 GmediA 08:57, 19 септември 2023

Полицаите имат право да стрелят по заподозрени след неподчинение, обясни пред БНТ бившият ректор на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев. Коментарът му е по повод гонката и стрелбата след обир в София вчера сутринта, които завършиха с ранен младеж, който по-късно почина в болница.

"Основание ни дава чл. 87, ал. 1, т. 3 от ЗМВР, където е ясно посочено, че след предупреждение, което се е случило, полицейският орган може да използва оръжие при преследване на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, когато оказва съпротива или не се подчинява. Тази норма преди години не включваше оказването на съпротива".

При така действащата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен или не, а дали извършва или е извършил престъпление и дали оказва съпротива, посочи Тимчев. Коментира, че много от нормите в закона не са издържани:

"Ако я променят в стил да се говори за тежко престъпление, за оказване на въоръжена съпротива, тогава носенето на оръжие ще има значение, но в случая не. Това не е инцидент, това е част от полицейската професия, за съжаление".

Според проф. Тимчев трябва да се промени философията на Закона за МВР, а оттам - нормите и действията на полицаите. Заяви още, че системата на министерството трябва да се деполитизира, както и че няма хабилитирани преподаватели в Академията на МВР, а обучението не е достатъчно.

Тагнато в: полиция

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%