СРЕЩА НА Г-20 В ОСАКА

Автор: 5 GmediA 06:33, 28 юни 2019
Източник: ТАСС

В японския град Осака днес и утре ще се проведе 14-та среща на високо равнище на Г-20, която е неформална асоциация на най-големите икономики в света. Днес Г-20 е водещ форум за обсъждане на въпроси на глобалното икономическо и финансово сътрудничество, пише ТАСС.

Форматът обаче дава възможност за двустранни разговори и обсъждане на международните проблеми.

ДПА представя ключовите теми, които ще бъдат обсъждани по време на форума:

1) Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума. Дългоочакваната среща може да открие възможност за разрешаване на търговската война между двете най-големи икономики.

2) Напрежението с Иран вероятно ще бъде в дневния ред по време на разговорите, въпреки че Техеран не е член на клуба. През последната седмица САЩ и Иран бяха близо до реална война.

3) САЩ е в сблъсък с другите държави относно борбата с климатичните промени. Тазгодишното комюнике се очаква да отрази официалния скептицизъм на Вашингтон към науката и желанието на домакина Япония да не разгневява Тръмп. Силният език за глобалното затопляне и обещания за намаляване на въглеродния отпечатък вероятно ще бъде премахнат или ограничен.

4) КНДР вероятно ще бъде сред основните теми на разговори, тъй като Южна Корея, Япония, САЩ, Русия и Китай ще участват на Г-20.

5) Тръмп ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в петък. Те ще обсъдят стратегическата стабилност, Украйна, Сирия, Венецуела, Афганистан и Иран.

6) Американският президент ще проведе разговори с турския си колега Реджеп Ердоган по казуса със закупуването на зенитно-ракетен комплекс С-400.

7) Президентът на САЩ ще проведе разговори със саудитския принц Мохамед бин Салман на фона на безпокойството сред американските конгресмени относно отношенията с монархията, свързано с високата смъртност в Йемен и с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

8) Световният икономически растеж и стабилността. В дневния ред Япония е заложила бъдещето на световната икономика, включително технологиите, приобщаването и участието на жените.

Групата на двадесетте се създава на конференцията в Берлин, която се проведе от 15 до 16 декември 1999 г. по инициатива на финансовите министри на седем водещи индустриализирани страни - САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония. Основната цел на групата е да привлече големи развиващи се страни в процеса на формулиране на отговори на глобалните предизвикателства. Причината за създаването на Г-20 е финансовата криза, която избухна в Азия през 1997-1998 г. и доведе до отрицателни последици за световната икономика.

Понастоящем дейностите на групата са насочени към постигане на икономическа стабилност, създаване на условия за устойчив растеж и намаляване на риска от финансови кризи, както и реформиране на световната финансова архитектура. Груповите решения, които се вземат с консенсус, не са обвързващи и подлежат на одобрение от Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и други финансови и икономически организации. Членове на групата са 19 страни - Австралия, Аржентина, Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Турция и Южна Африка, и Европейският съюз (всички от 1999 г.).

Според Световната банка 64% от световното население живее в страните от Г-20, което представлява 80% от световния БВП.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%