АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: СЪС СИЛНА КАНДИДАТУРА ГЕРБ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ СОФИЯ, ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСТАВА ДО КРАЯ НА ВОЙНАТА

Автор: 5 GmediA 09:23, 24 септември 2023
Източник: БГНЕС

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение. „Не може да искаме да живеем така, сякаш няма война. Нашето правителство ще остане до края ѝ. То не може да бъде махнато преди това“.

Той коментира протестите на земеделците и реакциите на управляващите. „Властта смени три пъти позициите си. Не съм абсолютно сигурен, че господин Денков разбира какво точно означава изречението „Не преговарям с терористи“. България има доста болежки, но липсата на пари не е между тях. Премина се към решението властта да се откупи от протестиращите“.

Социологът отбеляза, че ГЕРБ имат съвсем реални шансове да победят на местните избори в София, ако предложат силна кандидатура.

Андрей Райчев анализира и изгонването на свещеници от Руската църква у нас. „Това е спор в рамките на православната църква. Той е сериозен и дългосрочен. Касае Папата. В полюса на този спор са Вселенският патриарх и Руският патриарх - да се сближава ли православната църква с католическата, каквото е настояването на Вселенската патриаршия, или да се раздалечава, както Москва винаги е искала. В този спор Българската православна църква е на страната на Москва. Нашата църква въобще не се обади по въпроса.

В рамките на този спор има един дребен детайл, който много ни засяга – отделна ли е Македонската църква. Промосковската позиция твърди, че Българската църква е майка на Македонската. Другата е по-хлабава по въпроса. Местната Руска църква е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и затова са нарекли свещениците шпиони“.

Начинът, по който се държим в България при тази ситуация, Райчев определи като „проамерикански и антируски жест, който няма връзка с църковните неща“. „Масовият българин обаче няма как да се зарадва на това и се стига до още една причина престижът на нашия главен съюзник да падне“.

Тагнато в: Андрей Райчев

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%