СКАНДАЛНО: ПРИБЛИЖЕН НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И БЛАГОДЕТЕЛ НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОТ НЕЙНИЯ “СИН ПЕРИОД” ОГЛАВИХА ДЪРЖАВНАТА "ЕЛБИ БУЛГАРИКУМ"

Автор: 5 GmediA 15:52, 28 септември 2023
Източник: Пресслужба на президентството

Приближен на президента Румен Радев и благодетел на Корнелия Нинова от нейния “син период” оглавиха една от най-богатите държавни фирми - "ЕлБиБулгарикум".

Соня Колтуклиева се сдоби с решението на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) от вчера, 27 септември, което още не е публикувано.

За членове на Съвета на директорите на "ЕлБиБулгарикум" са избрани: Христо Иларионов Михайловски, Ивайло Цветанов Лилов, Анна Людмилова Радовска.

Какво прави впечатление?
Ивайло (Иво) Лилов е много близък до сивия кардинал на президентството Николай Копринков, разкрит като диригент на оркестър от фирми, покровителствани от служебните министри.

Президентът Румен Радев е доста критичен към кабинета “Денков-Габриел”, но към министъра на икономиката Богдан Богданов, принципал на ДКК, е любезен и благосклонен.
На 26 септември, пресслужбата на държавния глава съобщи: “Привличането на стратегически инвестиции изисква обединяването на усилията на всички институции, подкрепа и гаранции от най-високо политическо ниво и това е кауза, за която президентската институция не е преставала да работи. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която го запозна с наскоро проведените от него разговори на най-високо политическо ниво за привличането на стратегически инвестиции у нас. Президентът поздрави Богдан Богданов за работата му начело на Българската агенция за инвестиции в рамките на мандата на последното служебно правителство.”

Ивайло Лилов беше член на Съвета на директорите на ДКК, но беше освободен от доскорошния служебен министър на икономиката Никола Стоянов, след гръмотевичния скандал с директора на "ЕлБиБулгарикум" Николай Маринов.

Директорът на "ЕлБиБулгарикум" взима една от най-големите заплати в държавните компании - над 10 хил лева месечно. Дружеството всяка година получава по сметките си десетки милиони от Япония, без да се налага да прави каквото и да е. Тези постъпления на практика се харчат с едноличното решение на изпълнителния директор и на Съвета на директорите.
Така Николай Маринов, назначен от Ивайло Лилов, беше закупил автомобили за близо 1 милион лева и беше дал 9 000 лева за лична фотосесия.
Другото скандално, с което нашумя държавното дружество е, че няма никакви правила как да се закупува сурово мляко и месеци наред е купувал от военна Украйна”, това обясни пред ПИК бивш заместник-министър на финансите.

Ивайло Лилов (40 г.) е бивш председател на Областния съвет на БСП във Враца, бил е водач на листа на БСП за парламентарните избори през април 2021 година.

Другият новоизбран член на Съвета на директорите на "ЕлБиБулгарикум" - Христо Михайловски (67 г.), е бивш заместник-министър на търговията в правителството на Иван Костов, той е зет на бившия председател на Народното събрание от СДС Йордан Соколов. “Христо Михайловски осигури инсталирането на днешният председател на БСП Корнелия Нинова в две задгранични дружества, едното от които тя приватизира - "Техноимпекс" и "Техноимпортекспорт". Впоследствие Хр. Михайловски стана емблематичен пример безогледна всеядност с участието си в няколко борда, вкл. на "Булгартабак", "Кинтекс" и "Насърчителна банка", пише разследващият автор Антон Тодоров.
На 17 февруари 2017 година, по време на първия служебен кабинет на президента Румен Радев, Христо Михайловски е назначен в борда на директорите на Летище София ЕАД.

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%