ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ВЛИЗА В СИЛА В ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ОТ 1 ОКТОМВРИ 

Автор: 5 GmediA 17:03, 29 септември 2023
Източник: Архив

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. Тя представлява правна рамка, насочена към защита на жените от всички форми на насилие, съобщи БНР. 

Страните - членки ще бъдат правно обвързани с Конвенцията, каза говорителят на Комисията Кристиан Виганд. Той цитира член от Договора за функциониране на Европейския съюз, който гласи, че "споразуменията, сключени от Съюза, са правно обвързващи за неговите институции и за неговите страни - членки".

До този момент Истанбулската конвенция е ратифицирана от 21 от общо 27 държави от ЕС, като България не е сред тях. Останалите са Чехия, Словакия, Унгария, Литва и Латвия. 

"Всички страни членки са подписали Конвенцията. Сега става дума за процес на ратификация", отговори Виганд на журналистически въпрос.

"Комисията поддържа контакт с всички държави от ЕС по този въпрос, включително и за законодателното предложение за криминализиране на осакатяването и други видове насилие, свързани с пола", каза още говорителят.

ЕС подписа Конвенцията през 2017 г. Страните - членки одобриха присъединяването на Съюза към нея на 1 юни т.г. През 2018 г. българският конституционен съд прие, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието "пол", които са несъвместими с основни принципи на българската конституция. 

На 6 октомври 2021 г. Съдът на Европейския съюз в Люксембург потвърди, че ратификацията може да стане и без да са го направили всички държави членки. 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%