АНТОН ХЕКИМЯН КЪМ ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: КОЛКО ПАРИ ДАДЕ КИРИЛ ПЕТКОВ И КАКВО ПРЕДЛОЖИ АСЕН ВАСИЛЕВ ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ НА СОФИЯ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗАТА С ГОРИВАТА?

Автор: 5 GmediA 10:03, 13 октомври 2023

Кандидатите за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София” - Васил Терзиев и от ГЕРБ-СДС - Антон Хекимян застанаха един срещу друг в телевизионен диспут по Нова телевизия:

„Знаете ли, че по време на COVID кризата и след нея, когато имаше криза с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подпомогнат от правителството с 4 млрд. паунда за това градът да не блокира. Знаете ли колко пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския транспорт?”, попита Антон Хекимян.

„Градът няма да блокира, напротив – само по-бързо ще се развива, когато спрем определени практики. Централната власт има голямо отношение към развитието на града, но това се дължи и на управлението на София, което никога не се е фокусирало върху собствените приходи, така че този град да има по-голяма независимост, а винаги е разчитало на активната роля на правителството. Ще работим това да се промени”, каза Васил Терзиев.

Хекимян настоя да получи отговор на въпроса дали Терзиев знае какво е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев по време на кризата с горивата. 

„Трябва да има принципно отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало грешки трябва да се поучим от тях”, заяви Терзиев.

Нула лева е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде повишена. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, но всъщност гражданите са потърпевши. Това ли е начинът, по който ще управлявате?”, каза Антон Хекимян.

„Не, винаги съм заявявал, че е нужно да има принципна позиция, да няма мой твой. Мой районен кмет, твой районен кмет, фаворизирани фирми, нужно е принципно управление. Длъжни сме да защитаваме интересите на софиянци”, каза Терзиев. „Трябва да се защитават интересите на софиянци. Кметът има активна роля, трябва да се бори. Независимо от предизвикателствата във всеки момент трябва да ги отстоява”, каза Терзиев.

„Столичната община и общинският съвет са се справили с този проблем, въпреки че към онзи момент правителството не е дало финансиране”, каза Хекимян.

Последва и въпрос на Васил Терзиев към Антон Хекимян.

„Понеже много обичате да говорите за стандарти. Кой точно стандарт би следвала София под ваше управление и надзор? Стандартът, при който се защитава гражданският интерес, нещата се правят от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на постоянно закъсняващите ремонти, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните обществени поръчки, мръсния въздух? Кой точно стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е постигнат благодарение на 17 години управление на партията, която ви е издигнала?”, попита Терзиев.

„Стандартът да следваме най-доброто за града си като граждани. През всичките тези години сме показвали нещата, за които говорите – различните видове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването. Това е била наша основна цел. Стандартът, който аз искам да наложа и екипът ми се съгласи, е стандарт за всяко нещо – от тротоарната плочка до големия ремонт. Има наредба за градската среда, която казва каква ще е тротоарната плочка, как ще изглежда градското обзавеждане, как ще изглежда пейката. Като гражданин ще следя това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва. Да спре ремонта на ремонта”, каза Хекимян.   

Терзиев обаче го попита как мисли да направи това, след като ще работи до голяма степен със същия екип, който е досега. „Много от общинските съветници са същите, районните кметове са същите и са несменяеми от 4 мандата. Как точно всички ще се събудят и ще кажат – започваме новия стандарт”, каза Терзиев. „Вчера се разхождах около „Александър Невский” няма една плочка, която да не стърчи. Това ли е стандарта?”, попита Терзиев.

„Когато аз управлявам София, тогава ще се съберем да си говорим за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам. Екипът ще го избера аз”, каза Хекимян.  

„Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. Например за сметоизвозване 2025. Текущи ремонти - сега е голяма борба за следващите 4 години, за 200 милиона”, каза Терзиев. „Предлагам големите договори да не се подписват накрая, общинското имущество да не се разпродава накрая”, продължи Терзиев.

 

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%