КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ КОЛАГЕН ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Автор: 5 GmediA 11:42, 20 октомври 2023

До ден-днешен главата ми пулсира от спомена как глезенът на майка ми изпращя като счупена солета и тя се преви от болка. Не падна, просто си изви крака, качвайки се в колата на баща ми и стана страшно … По моя молба, от почивка в Гърция се прибра д-р Йотов, съпругът на вицепрезидентката Илияна Йотова, защото операциите на двойно-счупен глезен са само за супер-хирурзи.
Майка ми беше на 77 години - оттогава ме е страх от остеопорозата. Слава на Бога - здрава съм и много ходя, та нямам симптоми, нито оплаквания. Но превенцията е изключително важна. Впрочем, в Лондон, където живея през по-голямата част от годината, има задължителни годишни прегледи, включващи и степента на чупливост на костите.

20 октомври е световният ден за борбата с остеопорозата- болестта, която Световната здравна организация обяви за едно от десетте най-значими заболявания на нашето време.
Остеопорозата се характеризира с намалена плътност на костите, което ги прави по-уязвими към счупвания дори при леки наранявания. Тъй като намаляването на костната плътност напредва бавно и незабележимо, остеопорозата е наречена „тихият убиец”. Тя засяга както мъжете, така и жените. При жените рискът е най-висок след навършване на 40 години.
Според статистиката, почти половин милион жени у нас страдат от остеопороза.

За шириката публика фактът, че нашите кости са жива тъкан, която непрекъснато се обновява, е малко известен.
Според науката, след 30-годишна възраст синтезът на костна тъкан отслабва и това води до загуба на костната плътност.
Като жена и майка на дъщеря, която прехвърли 30-те, смятам, че информираността и ранната диагностика са жизнено важни. Лекарите, с които съм разговаряла по темата, са категорични, че остеопорозата може да бъде овладяна, ако се открие навреме. Затова измерването на костната плътност след навършване на 35-годишна възраст е повече от желателна.

Разбира се най-важният въпрос, който вълнува всеки от нас е, как да се предпазим от “тихия убиец”. Лекарите препоръчват да приемаме храни богати на калций, на фосфор и най-вече като „зареждаме“ организма си с колаген.

Колагенът е най-важният протеин за здравето на нашите кости. В българската традиционна кухня има храни, богати на колаген и това са всички ястия, в които месото се вари заедно с костите.

Съвременната жена обаче няма възможност с часове да приготвя подходящата храна и тогава на помощ идват хранителните добавки.

Добавките с колаген станаха абсолютен хит последното десетилетие, като повечето жени го свързват с борбата с бръчките. Чистият колаген, според Медицинския Институт на Харвардския Университет, е най-добрата превенция срещу остеопорозата. От 10 години пия хапчета с колаген. За да се предпазя от остеопорозата. Моят личен лекар в Лондон ми препоръча 100% чистия колаген Пюрлоджикол. Признавам си, че подозирах неговата гореща препоръка да се дължи на факта, че това е произведен във Великобритания колаген, но след като се поинтересувах повече разбрах защо той ми каза „Пюрлоджикол“ и нищо друго“.
Англичаните са много горди с революцията, която правят в ПЮРЛОДЖИКОЛ. Учените от тази компания буквално преобръщат представите на лекарите за ефикасността на приетия перорално колаген. Десетилетия наред и ендокринолози, и дерматолози са били скептични към ефекта от добавките с колаген, поради факта, че „тежката“ тройно-спирална молекула на колагена е прекалено „голяма”, за да премине през стените на тънките черва и да бъде усвоена. Учените от ПЮРЛОДЖИКОЛ са успели да преодолеят това предизвикателство като откриват процес, чрез който „накъсват“ колагеновата молекула на парченца, наречени пептиди с тегло под 2000 далтона. Имено този малък размер им позволява да преминат през стените на тънките черва и да бъдат пълноценно усвоени.
Признавам си, че не обичам да пия лекарства и попитах дали ПЮРЛОДЖИКОЛ се предлага в течна форма или разтворим. Тогава моят лекар ми обясни един изключително интересен факт. Колагенът е проитеин, който се състои от аминокиселини. При попадане в стомаха те се разграждат от стомашния сок и променят свойствата си. И на това предизвикателство учените от ПЮРЛОДЖИКОЛ намират отговор. Те разработват специална желатинова капсула, предпазва пептидите от реакция със стомашните сокове и ги съхранява до момента на абсорбиране в тънките черва.
Споделям всичко това, за да помогна на нашите читатели да се ориентират в морето от колагенови добавки.

Пазете си здравето!

Соня Колтуклиева

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%