СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ВЪВ ВАШИНГТОН КИРИЛ ПЕТКОВ Е ТЪРСИЛ КУПУВАЧИ НА “ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ”

Автор: Соня Колтуклиева 21:06, 20 октомври 2023
Източник: Новини.бг

Кирил Петков е бил през септември във Вашингтон, за да търси петролни и газови фирми, които да купят Нефтохим Бургас от “Лукойл”, това заяви Соня Колтуклиева тази вечер в предаването “Студио Хъ” на телевизия 7/8. По-рано през деня тя публикува в ПИК свое разследване за връзките на олигарха Пламен Бобоков с американския гигант “Шеврон Тексако”: през 2013 година “Приста ойл” купува 25% от “Шеврон Чехия”.

Наскоро представители на американската компания са били в България.

Според топ-журналистката Кирил Петков и Асен Василев тичат по две писти: ако “Шеврон Тексако” прояви интерес да придобие Нефтохим-Бургас, те ще станат скрити комисионери, а ще изтласкат на преден план Пламен Бобоков.
Ако успеят да намерят компания с “бели пари”, т.е. с благонадежден произход на капитала и платени данъци, могат направо да станат невидими съсобственици, като отново пред фасадата се появи Пламен Бобоков. В първия случай ще приберат тлъсти комисиони от продажбата, оценявана на около 2 милиарда евро, а във втория - ще се сдобият с великолепен доход за цял живот.

Както всичко при Кирил Петков и Асен Василев, истината се замаскира зад красиви истории и клетви за вярност към евроатлантизма.
Соня Колтуклиева припомни, че през септември Кирил Петков публично се оправда за тайния си воаяж отвъд Океана, че е бил в Ню Йорк за дипломирането на най-голямата си дъщеря. По ирония на съдбата, обаче, на 9 декември миналата година, журналистката се озова в самолета на Bulgaria air от София за Лондон заедно с Кирил Петков и Линда Петкова, които й обясниха, че отиват в Ню Йорк за завършването на висшето образование на дъщеря си. Нейният дядо Петко потвърди, че най-голямата му внучка получава диплома по биология от престижен университет в Ню Йорк. Този път Кирил беше без Линда и, според очевидци, в американската столица е уговарял срещи с високопоставени представители на Държавния департамент в търсене на контакти с петролни компании.

Соня Колтуклиева научи днес, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са се разярили, след като са научили как ловко ги е подвел Асен Василев. Зад таксата по преноса на газ от “Газпром”, който наостри срещу България премиера на Унгария Виктор Орбан и президента на Сърбия Александър Вучич, хитрият финансов министър е прикрил изменение, облагодетелстващо “Лукойл” - а именно: решението за 100-процентово съхранение на държавния резерв у нас. Както е известно, 92% от складовата база принадлежи на руската компания и тя става монополист.

Очаква се на първото заседание на Народното събрание след местните избори да бъде отменено решението за таксата върху транзитираното през нашата територия на синьо гориво на “Газпром”, твърди Соня Колтуклиева.

Журналистката припомни нейните напразни опити да научи от Кирил Петков каква е била целта на посещението му във Виена пред две седмици. В австрийската столица се намира европейската централа на ОПЕК, както и офисите на големи петролни компании.

 

Тагнато в: Лукойл

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%