ТЕРОРИСТИТЕ НА "ХАМАС", ИЗВЪРШИЛИ БРУТАЛНОТО НАПАДЕНИЕ В ИЗРАЕЛ, СА БИЛИ  ДРОГИРАНИ С КАПТАГОН 

Автор: 5 GmediA 09:46, 21 октомври 2023

Бойците от признатата от Европейския съюз за терористична организация “Хамас”, които извършиха брутално нападение над мирни израелски граждани в ранните часове на 7 октомври, са били масово под въздействието на дрогата каптагон.

Хапчетата от синтетичния наркотик са открити от джобовете на много терористи, ликвидирани впоследствие от израелската армия в последните две седмици.

Няма нормален човек, който от първия ден на войната между Израел и "Хамас" да не си задава въпроса:

Как се извършват от човешки същества подобни зверства?

Срещу деца, бебета, млади жени и оцелели от Холокоста мъже и жени на преклонна възраст?

Отговорът е в едно хапче, известно като „кокаинът за бедните“.

Каптагонът всъщност позволява на терористите да извършват отвратителни действия с чувство на спокойствие, абсолютна лекота и безразличие.

 

Едновременно с това каптагонът ги поддържа много бдителни за продължителни периоди от време и им потиска апетита.

Каптагонът става известен през 2015 г., когато се разбра, че той се използва от бойци на Ислямска държава (ИД) за потискане на страха преди извършване на терористична операция.

Така този вид наркотик се превръща в най-предпочитания наркотик сред младите хора в Близкия изток и Северна Африка.

След като влиянието на терористичната организация ИД намаля, Ливан и Сирия поеха инициативата и започнаха да произвеждат и разпространяват наркотика в голям мащаб.

По този начин Ивицата Газа се превръща в популярен пазар за наркотика, особено сред пристрастените млади хора.

Каптагон принадлежи към семейството на амфетамините и първоначално е разработен за лечение на нарушения на вниманието, нарколепсия и депресия.

Наркотикът е силно пристрастяващ.

Според медицински специалисти в Ливан и Сирия каптагонът не само, че е разпространен сред бойците, но се използва и от цивилните в зоните на конфликт.

Преди около две години разследване, проведено от The New York Times, разкри, че лица, свързани със сирийския диктатор Башар Асад, включително и членове на семейството, са създали процъфтяваща индустрия за производство на каптагон. 

Какво е каптагон и как влияе на човека?

Каптагонът е по-известен като “кокаинът на бедните". Той е комбинация от амфетамин и теофилин. Синтетичната дрога е създадена през 1961 г. и се приема като по-лека форма на амфетамин. 

Използва се за лечение на деца със синдром на Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието и понякога за депресия.

За разлика от амфетаминините, каптагонът не повишава кръвното налягане. По този начин може да се използва и за лечение на хора със сърдечно-съдови заболявания.

Той е забранен през 1986 г. в повечето страни и е изтеглен от фармацевтичния пазар. В началото на 21-ви век интересът към каптагона се заражда в Източна Европа и в Близкия изток, и по този начин започват да се появяват нови модификации на дрогата.

Върху нервната система каптагонът въздейства по сходен начин като амфетамините.

Той може да предизвика еуфория, повишена умствена и физическа работоспособност и по-малка нужда от сън.

Честата употреба на коптагон води до нарушаване на когнитивните функции и дори до сърдечно-съдови смущения. Хапчетата каптагон, които се произвеждат в нелегални лаборатории съдържат по-голямо количество фенетилин. 

Европа - ключовата "точка за разпространение" на каптагон

През 2009 г. доклад на Службата на ООН за контрол над наркотиците и предотвратяване на престъпленията посочва, че България и Турция са главните източници на незаконно произведен каптагон.

Според доклад от 2018 г. на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите множество фалшиви таблетки с надпис каптагон са били произвеждани през 90-те години на миналия век до началото на 2000 година в България. 

След това се смята, че дрогата е изнесена от страната от балкански и турски престъпни мрежи към Арабския полуостров.

Строгите мерки срещу производството от страна на турските и българските власти, включващи затварянето на 18 предимно големи лаборатории, занимаващи се със синтез на амфетамин, довеждат до драстично намаляване на търговията с каптагон от Балканите.

В последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите от средата на септември се посочва, че Европа може да се превърне в ключова "точка за разпространение" на този наркотик. 

Източник: бТВ

 

 

Тагнато в: Хамас

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%