КОМЕНТАР НА ОГНЯН ДАСКАРЕВ: ЕДИН НА НУЛА ЗА ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА И БЕЗДАРИЕТО

Автор: 5 GmediA 14:43, 22 октомври 2023

Коментар на Огнян Даскарев, преводач от английски и публицист на свободна практика, живее в България и в САЩ, с двойно гражданство:

“Един на нула за политкоректността и бездарието

Сравнете едната картина с другата “картина”.

Вижте тази картина - светлината, тя е най-важната тук и трудна за рисуване, зад нея - парчето синьо небе, под него - бляскавото златно поле. До слънцето, което не се знае дали залязва или се издига се вижда буря и облак. Черната буря и далечното синьо, все още недокоснато от нея, скоро ще се сблъскат и ще бъдат, дори по-цветни и страстни. Защото тази картина е страстна! Чудесно платно на Мирослав Михов. /Напомня ми далечно за някоя картина от Уилям Блейк/.

Сега вижте другото нещо. Какво е то? Скала или дроб? Светлината къде е и какво точно значи? Моля, никой да не ми обяснява как това е модерно изкуство и има някакъв смисъл. Няма смисъл, защото е грозно бездарие, дори не се класира за ученически опити от втори клас по трудово обучение.

Художникът се казва Теодор Ушев. Никога не съм чувал за него и е  пропуск - за мен. Може би има и добри работи.

И каква изненада: някаква фирма купила безформеното бездарие на г-н Ушев за седемдесет и осем хиляди лева, но за добро - благотворителност. Мисля, че тази фирма щеше да направи хиляди пъти по-добре, ако беше купила 78 картини от съвременни бг художници, тук е пълно с таланти, за хиляда лева всяка. Така щеше да направи щастливи 78 бг художници и пак щеше да изпълни благотворителността си.  Веднага мога да назова поне 40 отлични бг художници.

Но не, политкоректността е по-важна, но също и бездарието. Междувременно прочетох за за г-н Ушев - на мига разбрах, че е ляв радикал, политкоректен, който изпълнява дневния ред на днешното най-голямо зло. Неокомунизмът, но съчетан с бездарие, в случая. Веднага се сетих за “картините” на Хънтър Байдън, които се продават на “колекционери” за 500 хил долара на парче.

Днес всички наблюдатели обичат да говорят колко е страшно разделен светът във връзка със събитията от последните години. Ами не, светът беше несравнимо по-страшно разделен преди години, когато започна ВСВ. Многоумните наблюдатели щяха да си плюят на петите, ако живееха тогава. За щастие аз и те не живеем в онези времена. 

Но днес светът сякаш непоправимо става прост, неграмотен и изключително ТЪП! Не знам как ще завърши това, защото неокомунизмът става все по-силен.

78 хил лева платени от нелепата фирма за бездарието са лошо  доказателство.”

Тагнато в: култура

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%