ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ ЩЕ ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ДЕЛЯН ДОБРЕВ ЗАРАДИ ИЗКАЗВАНЕТО МУ, ЧЕ МНОГО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА "НА ХРАНИЛКА" НА "ЛУКОЙЛ"

Автор: 5 GmediA 13:43, 25 октомври 2023

Премиерът акад. Николай Денков съобщи, че задейства дело заради изказванията на Делян Добрев от вчера, че много от управляващите са "на хранилка" на "Лукойл".

"По отношение на приказките за "хранилки" и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, категоричен беше Денков, цитиран от БНТ.

"В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. От "Лукойл" са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които са полагат спрямо нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности", подчерта Денков.

"Лукойл" пое ангажимента да изпълни законите, така както са заложени в момента. Това че някой е направил калпави закони, съжалявам, че трябва да използвам този израз, не означава, че ние трябва да нарушим закона заради нечий желания", допълни министър-председателят.

Министър-председателят коментира как и на кого "Лукойл" е обещал плащането на данъците.

"След предишните дискусии, с които беше взето решение за съкращаване на срока на дерогацията до 1 октомври 2024 година, "Лукойл" изпратиха съобщение, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при усъвършенстване и модернизиране на рафинерията. Това означава, че те ще си приспадат дължимите данъци за сметка на тези разходи. Това е причината да накарам моя началник на кабинета да се обади в "Лукойл" те действително ли смятат да действат по този начин, защото не е това което се очаква в случая. Още повече, че според юридически експерти те нямат право да го направят. Отговорът в този разговор е, че "Лукойл" няма да се възползва от тази възможност. "Не ние ще платиме всички дължими данъци в срок през тази година, така както са законово заложени, са казали те", обясни премиерът.

"Пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината". Така премиерът определи изказването на президента Румен Радев, че 7-и блок на "Козлодуй" явно ще се изгражда като магистрала, на тъмно.

Премиерът коментира новината, че България бележи най-голямото подобрение сред всички страни в света в оценката за върховенството на закона спрямо миналата година. Това показва индексът Rule of Law Index 2023 на World Justice Project (WJP).

"България беше класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона. Разбира се, за хората, които през последните месеци подготвихме проектите и обсъждахме с парламентарните групи за промени в законите, свързани с развитието на правосъдната система - това не е изненада. Първият резултат от тези усилия беше премахването на механизма за наблюдение на България. Това е вторият резултат. Има също така много добра оценка и от Европейската комисия. Искам обаче да напомня, че България все още е на 59-о място от 149 страни, предпоследна в ЕС, така че тези успехи изобщо не трябва да ни успокояват", каза премиерът.

Класацията показва, че България е на 59-о място в света от 142 изследвани държави. Издигаме се с три позиции, но сме предпоследни в Европейския съюз – от блока само Унгария е след нас, на 73-о място.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%