ЕНЕРГИЙНАТА КОМИСИЯ В НС ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА 

Автор: 5 GmediA 14:07, 25 октомври 2023
Източник: Десислава Кулелиева, БНТ

С 11 гласа "за" и 3 "против", без "въздържали се" енергийната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. Държавният глава не е съгласен пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители да се случи до 2026 г.

Въпреки изявеното нежелание на ПП-ДБ вчера да участват в извънредно заседание на парламента и дори да бъде свикано от председателя на НС Росен Желязков, за да не бъде използвано за политическа агитация, днес ветото на президента в енергийната комисия беше отхвърлено. Против гласуваха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Темата с АЕЦ "Козлодуй" също стана част от коментарите на депутатите от енергийната комисия. Делян Добрев заяви, че ще настоява дружеството, което ще изгражда новите мощности, да не е с капитал 500 млн., а 1 млрд. и 600 млн. "да не може парите да бъдат взети от финансовия министър и похарчени, а да отидат по предназначение". Ивайло Мирчев каза, че това е правилна стъпка на правителството за енергийната независимост на страната.

По отношение на въпроса за "Лукойл", председателят на енергийната комисия Делян Добрев размаха пръст на икономическия министър Богдан Богданов, който вчера обясни, че няма как държавата да прибере нужните средства от "Лукойл", тъй като има несъвършенство в законодателството. Ивайло Мирчев пък продължи да отстоява позицията, че трябва да се прибере дължимото от "Лукойл".

Делян Добрев - ГЕРБ-СДС: "Има две теми. Едната е свързана с въпросните 500 милиона, които Денков каза че дължат и ще внесат другата седмица. Втората тема е с вноските в енергийния фонд, който както вчера ви обясних, ако отхвърлим ветото в зала в петък "Лукойл" трябва да започне да прави от вторник вноски в размер на три милиона лева на ден, които три милиона лева да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела."

Ивайло Мирчев - ПП-ДБ: "През последната година "Лукойл" направи рекорд по печалбата, която реализира благодарение на разликата в цената между "Брент" и "Урал". Това което трябва да се случи е "Лукойл" да си плати всичко, което дължи на българския бюджет. За съжаление тези дългове не са от сега, те са от 2007-2009 година и трябва да погледнем назад, за да видим другите правителства дали по някакъв начин "Лукойл" са облагодетелствали и е плащала по-малко данъци на българския бюджет."

Предстои промените в Закона за енергетиката да бъдат обсъдени повторно и в пленарна зала. Вчера представители на парламентарните групи, подкрепящи правителството, влязоха в спор дали това трябва да се случи на извънредно заседание на Народното събрание в петък или след местните избори в неделя.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%