БИВШ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА БЪДАТ ОТМЕНЕНИ ИЗБОРИТЕ В НЕДЕЛЯ. КАТЕГОРИЧНО!

Автор: 5 GmediA 13:27, 27 октомври 2023
Източник: 5GMedia

Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване. Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване.

Бивш председател на Конституционния съд, обясни пред Соня Колтуклиева:
В Наказателния кодекс се предвижда много малко, направо смешно наказание, което насърчава да се правят големи глупости - един идиотски текст, който не може да се пребори с такова мащабно нарушение, каквото е фалшифицирането на изборните резултати - член 169 от НК гласи следното: “Длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което наруши тайната на гласуването или по какъвто и да е начин преправи резултат от избори, или референдум се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.”

Ако се окаже истина това, за което се говори днес, след председателския съвет в Народното събрание, може да се сезира Конституционния съд. Той е в правото си да поиска да се направи експертиза, за да се установи има ли наистина манипулация на машинния вот или не. И ако има данни за манипулация - ще касира изборите. По времето на Борисов Велчев бяха касирани изборите за трима депутати.

Но не, не е възможно да се отменят изборите. Няма такава конституционна възможност. Категорично!

В случая става въпрос за местни избори. Техните резултати подлежат на контрол от Върховния административен съд, не от Конституционния съд. При всички положения изборите се провеждат и след това всеки засегнат кандидат може да оспори резултатите пред съответния административен съд (като втора инстанция е ВАС).

Нали няма разумен човек, който си представя отмяна на изборите! Кой го е казал? Радостин Василев ли? Не ме разсмивайте! Не ми споменавайте това име в комбинация с думата юрист.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%