БОЙКО БОРИСОВ: ЗАЩО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ С ПО 40-50%? МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА

Автор: 5 GmediA 12:31, 8 ноември 2023

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии - да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост - взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита, е лошо нещо!

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията. Целта му е да направи преглед на досегашното управление на сглобката и изпълнението на поетите ангажименти в Управленската и Изпълнителната програма на кабинета.

5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно! Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване! Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък?, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула.

Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България, попита Борисов. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците.

С партньорите ни в това управление трябва да знаем какви линии не трябва да се преминават, защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували, допълни още Борисов.

Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В Бюджета за догодина трябва поименно да бъдат посочени инфраструктурните проекти, които трябва да бъдат заложени и изпълнени, настоя Борисов.

Ситуацията в еврофинансирането е "бедстваща", стана ясно по време на отчети на отговорниците за отделните пера по Управленската програма.

Може би е добре да прекъснем излъчването на този отчет пред хората. Ние не сме опозиция. Хубаво е да продължим както беше в началото - да събираме определени групи от експерти, които изработваха всичко, и след това ни го даваха за одобрение, каза Борисов.

В сегашната ситуация, във вторниците примерно, бих предложил, тези министри, които са тук, в съответните комисии да идват, за да гледат сроковете и да решават как да работят. Тогава може да се каже, че и ние носим солидарна отговорност с тях. Но сега, като нямаме, например, зам.-министър в здравеопазването - ние сме дали решения, но те вече не ни питат за нищо, както стана с електронните рецепти.

Сега министърът на финансите прави каквото си реши - например, в Пловдив преди изборите смени шефа на НАП, същото е и в Хасково. И ако имахме зам.-шеф на НАП, щеше да ни обясни защо се сменят. Защото сега изглежда все едно ги сменят напук на ГЕРБ. И сега вместо да управляваме заедно, изглежда все едно сме опозиция. И ако този механизъм не сработи така, щета е и за ПП, щета е и за нас, завърши Борисов.

Окончателно решение как ГЕРБ ще продължи да работи в некоалицията се очаква в събота./БГНЕС

Видео

Последни новини

Общо гласували: 0

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На българското Черноморие
0 гласували / 0%
На море в чужбина
0 гласували / 0%
На планина
0 гласували / 0%