ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЕЗИРАХА ПРОКУРАТУРАТА ЗА НЕЗАКОНЕН ИЗНОС НА РУСКИ ПЕТРОЛ ОТ „ЛУКОЙЛ“

Автор: 5 GmediA 09:25, 11 ноември 2023
Източник: БГНЕС архив

Сигнал до прокуратурата за проверка на “Лукойл” България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Сигналът, адресиран до прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност", е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието "Политико" на 9 ноември.

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Председателят на ПГ на ДПС посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023 г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

Вчера в парламента ГЕРБ-СДС и ДПС настояха за отмяна на дерогацията веднага. ПП-ДБ пък смятат, че отмяната ѝ може да стане най-рано през март и призовават Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да разследват сделките на "Лукойл" в периода, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%